Składniki:
- 9 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki odsączonego tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- po kawałku kolorowej papryki do dekoracji
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Jajka obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka.
- Połowę żółtek zmiksuj z tuńczykiem i łyżką majonezu. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Białko jednego jaja zmiksuj z pozostałymi żółtkami i łyżką majonezu. Dopraw musztardą, solą i pieprzem.
- Pasty wyciskaj do połówek jaj, udekoruj kawałkami papryki.
Dobre rady:
- Pastę do jajek wyciskaj za pomocą szprycki lub rękawa cukierniczego. Wcześniej warto ją dobrze schłodzić w lodówce.
- Pasta nie może być zbyt rzadka, bo będzie spływać. Wtedy dodaj do niej jeszcze żółtko lub trochę twarogu.
- Wierzch pasty można posypać zieleniną czy mieloną papryką.