POLECAMY

Jajka po polsku?

Każdy naród, może poza Anglikami, wniósł coś znamienitego do światowego dziedzictwa kulinarnego. Bretończycy na przykład fasolkę…

Każdy naród, może poza Anglikami, wniósł coś znamienitego do światowego dziedzictwa kulinarnego. Bretończycy na przykład fasolkę…

…co jest oczywistą bzdurą, po nikt we Francji nie je fasoli w sosie pomidorowym z kiełbasą. Nie jest to bynajmniej jedyna taka historia – ryba po grecku ma z ziemią Greka Zorby tyle wspólnego, co piernik z wiatrakiem. Kwestia pierogów ruskich też dla wielu z nas jest gardłową sprawą.

Jajka po polsku?

I podobnie jak Bretończyk na widok fasolki, ja ostatnio zatchnęłam się, gdy w jednym z kulinarnych magazynów obcojęzycznych dostrzegłam przepis na tradycyjne jaja po polsku… Kalafior i fasolkę a la polonais widziałam już wielokrotnie w wielce szacownych menu – wygląda na to, że pomysł warzywka gotowanego w wodzie i podawanego z podsmażaną na masełku bułką tartą zrodził się w mądrej głowie właśnie gdzieś nad Wisłą. Co do jajek, no cóż – przepis przestudiowałam, z niczym rodzimym nie skojarzyłam, ale rodakom czuję się zmuszona zdradzić, co takiego się jada w tej Polsce poza zepsutą kapustą i śledziami do wódki.

Jajka po polsku
Składniki:

  • 6 jaj,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka siekanej pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • masło,
  • bułka tarta.

Wykonanie:
Cztery jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy na połówki i wydłubujemy żółtka bez naruszania białka. Żółtka przecieramy przez sito, dodajemy surowe żółtka pozostałych dwóch jaj, pietruszkę, sól i pieprz. Surowe białka ubijamy na lekką pianę i mieszamy delikatnie z masą żółtkową. Na dno płaskiego żaroodpornego naczynia wykładamy część tej mikstury, resztą napełniamy wydrążone białka, które składamy po dwa, tak, aby wyglądały na całe jajka. Układamy jajka w naczyniu i jeśli pozostała nam jeszcze reszta masy, robimy z niej ściankę dokoła. Całość polewamy odrobiną stopionego masła, obficie posypujemy bułka tartą i pieczemy krótko aż do zbrązowienia. Podajemy z kremowym sosem.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/9 lat temu
ja też :)
/9 lat temu
Ja uwielbiam tradycyjne jajka z majonezem!!!Pycha:)