Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 12 jajek
- pęczek ulubionych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- łyżka musztardy Dijon, ew. innej ostrej musztardy lub chrzanu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dziesięć jajek włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 8 minut. Gdy ostygną, obierz je, drobno posiekaj i przełóż do miski.
- Zioła opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj. Dodaj wraz z pozostałymi surowymi jajkami, musztardą, bułką tartą do posiekanych jajek. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj 4 duże lub 8 małych podłużnych krokiecików. Panieruj je w bułce tartej wysypanej na duży płaski talerz. Na patelni rozgrzej olej, kładź krokieciki, smaż na złoty kolor z obydwu stron. Podawaj z pure ziemniaczanym oraz sałatką pomidorową albo np. z sałatą z winegretem i pokrojoną w paski papryką.