Grillowane gruszki

Wszyscy, którzy lubią eksperymenty w kuchni powinni wypróbować grillowane owoce.

Wszyscy, którzy lubią eksperymenty w kuchni powinni wypróbować grillowane owoce.

Owoce z grilla to niezwykle smaczny deser. Pod wpływem wysokiej temperatury, zawarty w owocach cukier karmelizuje się, dzięki czemu przygotowywana potrawa zyskuje doskonały smak i aromat.

Jednym z owoców, które idealnie nadają się na grilla jest gruszka. Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na te grillowane owoce.

Grillowane gruszki

Miodowa gruszka z rusztu

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Gruszki przekroić wzdłuż, wyciągnąć gniazda nasienne, każdą gruszkę zawinąć osobno w folię aluminiową i połóż na grillu. Piec ok. 10 min.Po zdjęciu z rusztu nałożyć do otworów miód z odrobiną masła, przyozdobić kleksem bitej śmietany i natychmiast podawać.

Gruszka z żurawiną

Składniki:

  • 4 gruszki
  • konfitura żurawinowa
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka brandy

Sposób przygotowania:

Gruszki umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Wydrążone gruszki skropić w środku sokiem z cytryny i posypać brązowym cukrem.

4 łyżki konfitury żurawinowej wymieszać z miodem i brandy. Wydrążone gruszki napełnić przygotowanym nadzieniem. Ułożyć na tackach do grillowania. Piec około 10 minut, aż gruszki będą miękkie.

Gruszka w sosie czekoladowym

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 50 g czekolady mlecznej
  • rum

Sposób przygotowania:

Czekoladę w kawałkach rozpuścić w kąpieli wodnej lub nad grillem, dodać alkohol. Gruszki umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na tacce do grillowania i piec, aż będą miękkie. Gorące gruszki polać czekoladą.

Grillowana gruszka z szynką parmeńską

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki oliwi z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawa do grilla
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawą do grilla, ketchupem i pieprzem. Gruszki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy naprzemiennie kawałki gruszki i plastry szynki. Szaszłyki polewamy marynatą i pieczemy aż szynka lekko się zrumieni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)