Wszyscy, którzy lubią eksperymenty w kuchni powinni wypróbować grillowane owoce.
Owoce z grilla to niezwykle smaczny deser. Pod wpływem wysokiej temperatury, zawarty w owocach cukier karmelizuje się, dzięki czemu przygotowywana potrawa zyskuje doskonały smak i aromat.
Jednym z owoców, które idealnie nadają się na grilla jest gruszka. Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na te grillowane owoce.
Miodowa gruszka z rusztu
Składniki:
- 4 gruszki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Gruszki przekroić wzdłuż, wyciągnąć gniazda nasienne, każdą gruszkę zawinąć osobno w folię aluminiową i połóż na grillu. Piec ok. 10 min.Po zdjęciu z rusztu nałożyć do otworów miód z odrobiną masła, przyozdobić kleksem bitej śmietany i natychmiast podawać.
Gruszka z żurawiną
Składniki:
- 4 gruszki
- konfitura żurawinowa
- sok z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka brandy
Sposób przygotowania:
Gruszki umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Wydrążone gruszki skropić w środku sokiem z cytryny i posypać brązowym cukrem.
4 łyżki konfitury żurawinowej wymieszać z miodem i brandy. Wydrążone gruszki napełnić przygotowanym nadzieniem. Ułożyć na tackach do grillowania. Piec około 10 minut, aż gruszki będą miękkie.
Gruszka w sosie czekoladowym
Składniki:
- 4 gruszki
- 50 g czekolady mlecznej
- rum
Sposób przygotowania:
Czekoladę w kawałkach rozpuścić w kąpieli wodnej lub nad grillem, dodać alkohol. Gruszki umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na tacce do grillowania i piec, aż będą miękkie. Gorące gruszki polać czekoladą.
Grillowana gruszka z szynką parmeńską
Składniki:
- 4 gruszki
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 łyżki oliwi z oliwek
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawa do grilla
- pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawą do grilla, ketchupem i pieprzem. Gruszki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy naprzemiennie kawałki gruszki i plastry szynki. Szaszłyki polewamy marynatą i pieczemy aż szynka lekko się zrumieni.