POLECAMY

Galaretka z avocado

Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować z sokiem cytrynowym i śmietanką...

Składniki
2 awokado,
100 ml wywaru mięsnego,
1 łyżeczka żelatyny,
80 ml śmietanki kremowej,
sok z 1 cytryny,
4 duże krewetki,
sól, pieprz.
Przybranie: zielona pietruszka, koperek.

Sposób przygotowania
Awokado  obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować z sokiem cytrynowym i śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 15 min. Podgrzać wywar, rozpuścić w nim żelatynę. Gdy galareta lekko ostygnie, zanurzyć w niej krewetki i odłożyć. Resztę galarety dodać do zmiksowanej masy z awokado, wymieszać, przełożyć do szklanych salaterek. Na wierzchu położyć po krewetce. Przybrać zielona pietruszka i koperkiem. Wstawić na 30 min do lodówki. Ochłodzoną galaretkę podawać nie wyjmując z salaterek.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/7 lat temu
Wegetarianie nie jedzą żelatyny, bo pochodzi ze zwierzęcych kości. Dlatego przepis ten nie pasuje do działu Potrawy jarskie.
/11 lat temu
bleee...xDD