Fondue to potrawa z gorącego żółtego sera i białego wina. Wywodzi się ze Szwajcarii, ale podbiła serca na całym świecie. Fondue doczekało się nawet swojego międzynarodowego święta, które obchodzone jest 11 kwietnia. U nas nie jest zbyt mocno popularne, a szkoda, bo przy fondue można dobrze zjeść i świetnie się bawić.
Nazwa pochodzi od francuskiego słowa fondre, które oznacza topić się. Fondue zostało rozpowszechnione przez oszczędnych górali szwajcarskich, to oni wynaleźli sposób na wykorzystanie suchego sera i czerstwego chleba. Stare sery, roztopione z winem, były nie tylko smaczniejsze, ale także łatwiejsze do spożycia, a przede wszystkim jedzenie nie marnowało się.
Najlepsza w fondue jest sama celebracja, bowiem jada się je w większym gronie, bezpośrednio z jednego naczynia, zwanego caquelon, które umieszczone jest nad grzałkami, najczęściej ze świeczek. W masie zanurza się nabite na widelec pieczywo lub warzywa. Choć istnieją różne przepisy na fondue, to jednak zawsze podstawowymi składnikami są sery, zazwyczaj ementaler i gruyère, białe wytrawne wino oraz kieliszek brandy. Do masy dodaje się również odrobinę mąki ziemniaczanej, co zapobiega zwarzeniu. Masę przyprawia się głównie białym pieprzem, gałką muszkatołową a także ziołami.
Fondue przyrządza się w dwóch wariantach - wytrawnej serowej oraz słodkiej czekoladowej. Obie wersje znajdziecie poniżej.
Fondue serowe
Składniki:
- 1/2 kg żółtego sera (po połowie ementalera i sera gruyère)
- 300 ml białego wytrawnego wina
- mały kieliszek brandy
- łyżka maki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- bagietka
Sposób przygotowania:
Ser pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z brandy. Wino podgrzać w naczyniu do fondue. Wsypać 1/3 sera, podgrzewać mieszając, aż się stopi. Dodać mąkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszając wsypywać pozostały ser. Podgrzewać, aż ser się stopi, przyprawić obficie białym pieprzem i szczyptą gałki.
Bagietkę pokroić na kawałki. Nabijać na szpikulce i zanurzać w masie serowej.
Fondue czekoladowe
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 200 gram śmietany kremówki
- dowolne owoce
Sposób przygotowania:
Śmietankę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Wlać mieszankę do naczynia do fondue.
Owoce pokroić na kawałki, nabijać na szpikulce i zanurzać w masie czekoladowej.