Fondue - pyszny sposób na wspólne biesiadowanie

Fondue przyrządza się w dwóch wariantach - wytrawnej serowej oraz słodkiej czekoladowej. Obie wersje znajdziecie poniżej.

Fondue to potrawa z gorącego żółtego sera i białego wina. Wywodzi się ze Szwajcarii, ale podbiła serca na całym świecie. Fondue doczekało się nawet swojego międzynarodowego święta, które obchodzone jest 11 kwietnia. U nas nie jest zbyt mocno popularne, a szkoda, bo przy fondue można dobrze zjeść i świetnie się bawić.

Nazwa pochodzi od francuskiego słowa fondre, które oznacza topić się. Fondue zostało rozpowszechnione przez oszczędnych górali szwajcarskich, to oni wynaleźli sposób na wykorzystanie suchego sera i czerstwego chleba. Stare sery, roztopione z winem, były nie tylko smaczniejsze, ale także łatwiejsze do spożycia, a przede wszystkim jedzenie nie marnowało się.

Fondue - pyszzny sposób na wspólne biesiadowanie

Najlepsza w fondue jest sama celebracja, bowiem jada się je w większym gronie, bezpośrednio z jednego naczynia, zwanego caquelon, które umieszczone jest nad grzałkami, najczęściej ze świeczek. W masie zanurza się nabite na widelec pieczywo lub warzywa. Choć istnieją różne przepisy na fondue, to jednak zawsze podstawowymi składnikami są sery, zazwyczaj ementaler i gruyère, białe wytrawne wino oraz kieliszek brandy. Do masy dodaje się również odrobinę mąki ziemniaczanej, co zapobiega zwarzeniu. Masę przyprawia się głównie białym pieprzem, gałką muszkatołową a także ziołami.

Fondue przyrządza się w dwóch wariantach - wytrawnej serowej oraz słodkiej czekoladowej. Obie wersje znajdziecie poniżej.

 

Fondue serowe

Składniki:

  • 1/2 kg żółtego sera (po połowie ementalera i sera gruyère)
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • mały kieliszek brandy
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bagietka

Fondue - pyszny sposób na wspólne biesiadowanie

Sposób przygotowania:

Ser pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z brandy. Wino podgrzać w naczyniu do fondue. Wsypać 1/3 sera, podgrzewać mieszając, aż się stopi. Dodać mąkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszając wsypywać pozostały ser. Podgrzewać, aż ser się stopi, przyprawić obficie białym pieprzem i szczyptą gałki.

Bagietkę pokroić na kawałki. Nabijać na szpikulce i zanurzać w masie serowej.

 

Fondue czekoladowe

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 200 gram śmietany kremówki
  • dowolne owoce

Fondue - pyszny sposób na wspólne biesiadowanie

Sposób przygotowania:

Śmietankę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Wlać mieszankę do naczynia do fondue.

Owoce pokroić na kawałki, nabijać na szpikulce i zanurzać w masie czekoladowej.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)