Flaczki wołowe na żeberkach

Flaczki wołowe na żeberkach.
Flaczki wołowe na żeberkach to pyszna, ostra zupa, którą można zaskoczyć gości.
/ 09.08.2011 11:54
Flaczki wołowe na żeberkach.

Składniki:

  •  1 kg flaków wołowych,
  •  1/2 kg żeberek wieprzowych mięsnych,
  •  1 pęczek włoszczyzny,
  •  2 szt. kostki wołowej,
  •  1 łyżeczka soli,
  •  1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  •  1 łyżeczka papryki,
  •  1/2 łyżeczki chili,
  •  2 łyżki majeranku,
  •  1 łyżka skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe (oczyszczone i pokrojone), i żeberka pokrojone na mniejsze kawałki zalewam wodą i gotuję z 1łyżeczką soli około 1 godziny. W międzyczasie wytwarzają się szumowiny, które trzeba ściągać na bieżąco. Dodaję warzywa, kostki wołowe i gotuję dalsze 30 minut, doprawiam gałką muszkatołową, papryką, chili i gotuję jeszcze około 5 minut. Miękkie mięso obieram z kości, kroję w paseczki i dodaję do zupy. Pod koniec gotowania posypuję majerankiem i zagęszczam flaki 1 łyżką skrobi kukurydzianej rozpuszczoną w małej ilości wody, gotuję jeszcze około 5 minut.

Autor: P.Jola1.

Zobacz także inne przepisy z działu Flaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA