Składniki:
- 1 kg flaków wołowych,
- 1/2 kg żeberek wieprzowych mięsnych,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 szt. kostki wołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Flaki wołowe (oczyszczone i pokrojone), i żeberka pokrojone na mniejsze kawałki zalewam wodą i gotuję z 1łyżeczką soli około 1 godziny. W międzyczasie wytwarzają się szumowiny, które trzeba ściągać na bieżąco. Dodaję warzywa, kostki wołowe i gotuję dalsze 30 minut, doprawiam gałką muszkatołową, papryką, chili i gotuję jeszcze około 5 minut. Miękkie mięso obieram z kości, kroję w paseczki i dodaję do zupy. Pod koniec gotowania posypuję majerankiem i zagęszczam flaki 1 łyżką skrobi kukurydzianej rozpuszczoną w małej ilości wody, gotuję jeszcze około 5 minut.
Autor: P.Jola1.
Zobacz także inne przepisy z działu Flaczki.