Fish pie

Fish pie - pyszne danie z rybą, warzywami i ziemniakami w postaci zapiekanki. fot. gotujmy, Netka
Ryba w gęstym sosie pod ziemniaczaną kołderką czyli Fish pie to bardzo popularna potrawa w Wielkiej Brytanii.
/ 27.09.2016 13:05
Fish pie - pyszne danie z rybą, warzywami i ziemniakami w postaci zapiekanki. fot. gotujmy, Netka

Składniki:

  • 500 gram mieszanki ryb lub ryby jakie mamy pod ręką, najlepiej 2-3 rodzaje(u mnie były to łosoś,dorsz i łupacz)
  • 1 brokuł
  • 600 ml mleka
  • 125 ml słodkiej śmietany
  • 50 gram masła
  • 1 -2 pory
  • 50 gram mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Na ziemniaczaną kołderkę:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 25 gram masła plus dodatkowo do położenia na wierzch
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • papryka w proszku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy. W lekko osolonej wodzie gotujemy również brokuła, uważamy by się nie rozgotował. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora, smażymy chwilę do czasu aż zmięknie.Odstawiamy. Pokrojone w dużą kostkę ryby zalewamy mlekiem, przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok.5 min.lub do czasu, aż będą prawie miękkie. Wyciągamy je łyżką cedzakową, odstawiamy i zmniejszamy ogień go minimum.

Do mleka dolewamy śmietanę z rozrobioną mąką, dodajemy gałkę, natkę pietruszki, koperek oraz pora z masłem. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas pilnując, by się nie zrobiły grudki. Gotujemy chwilę na malutkim ogniu, gdy sos zgęstnieje dodajemy rybę i całość doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy brokuła.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy sos z rybą. Do ziemniaków dodajemy jajko, mleko, śmietanę, dobrze mieszamy, zagniatamy raz jeszcze. Ziemniaczane puree delikatnie układamy partiami na sosie z rybą i brokułem.Potem widelcem rozprowadzamy tak by pokryć całość. Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem, posypujemy papryka w proszku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu, aż ziemniaki się zrumienia (pieczemy w 190 stopniach C).

Redakcja poleca

REKLAMA