Składniki:
- 500 gram mieszanki ryb lub ryby jakie mamy pod ręką, najlepiej 2-3 rodzaje(u mnie były to łosoś,dorsz i łupacz)
- 1 brokuł
- 600 ml mleka
- 125 ml słodkiej śmietany
- 50 gram masła
- 1 -2 pory
- 50 gram mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Na ziemniaczaną kołderkę:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 25 gram masła plus dodatkowo do położenia na wierzch
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany
- papryka w proszku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy. W lekko osolonej wodzie gotujemy również brokuła, uważamy by się nie rozgotował. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora, smażymy chwilę do czasu aż zmięknie.Odstawiamy. Pokrojone w dużą kostkę ryby zalewamy mlekiem, przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok.5 min.lub do czasu, aż będą prawie miękkie. Wyciągamy je łyżką cedzakową, odstawiamy i zmniejszamy ogień go minimum.
Do mleka dolewamy śmietanę z rozrobioną mąką, dodajemy gałkę, natkę pietruszki, koperek oraz pora z masłem. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas pilnując, by się nie zrobiły grudki. Gotujemy chwilę na malutkim ogniu, gdy sos zgęstnieje dodajemy rybę i całość doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy brokuła.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy sos z rybą. Do ziemniaków dodajemy jajko, mleko, śmietanę, dobrze mieszamy, zagniatamy raz jeszcze. Ziemniaczane puree delikatnie układamy partiami na sosie z rybą i brokułem.Potem widelcem rozprowadzamy tak by pokryć całość. Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem, posypujemy papryka w proszku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu, aż ziemniaki się zrumienia (pieczemy w 190 stopniach C).