Każdy kraj ma w swojej kuchni narodowej produkt szczególny i tak smaczny, że staje się znany na całym świecie i chcąc nie chcąc zaczyna być kulinarnym symbolem danego państwa. Jeśli pomyślimy o Grecji będzie to biały, intensywny w smaku, słony, owczy lub owczo – kozi ser Feta.
Tradycyjna Feta produkowana do dnia dzisiejszego w Grecji robiona jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego (80%) i koziego (20%). Natomiast Feta produkowana na skalę przemysłową składa się raczej z mleka krowiego lub mieszanki mleka krowiego i owczego.
Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi w jaki jest przechowywany i konserwowany – ma bowiem kształt bochenka chleba (o wadze pół lub kilogramowej), który następnie krojony jest na plastry.
Ser ten produkowany był już w antycznej Grecji, znany jest od czasów Homera!
Feta dodaje charakteru sałatkom z pomidorami, cebulą, ogórkami, oliwkami, ale można też przyrządzić na jej bazie smakowite pasty do smarowania chleba lub wykorzystać do nafaszerowania nią warzyw czy upiec w piekarniku lub na grillownicy.
Poniżej przedstawiam parę smakowitych przepisów z Fetą w roli głównej.
Bakłażany z Fetą
SKŁADNIKI:
200 g Fety,
2 bakłażany,
300 g malutkich pomidorków,
łyżeczka suszonego oregano,
4 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta cukru,
sól i pieprz.
WYKONANIE:
Nagrzać piekarnik do 180 - 200°. Umyć bakłażany, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasionek i wydrążyć miąższ pozostawiając centymetr od skóry. Pokroić miąższ bakłażanowy i Fetę w kosteczkę i włożyć do miseczki. Przyprawić dwiema łyżkami oliwy z oliwek, pół łyżeczki oregano, solą, pieprzem. Pomidorki umyć, przekroić na pół i także przyprawić pozostałą połową łyżeczki oregano, szczyptą soli i cukru. Naoliwić naczynie żaroodporne i ułożyć w nim połówki bakłażanów nafaszerowane masą bakłażanowo – Fetową. Wysypać na to przyprawione pomidorki, wlać dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i piec przez około godzinę.
Feta pieczona
SKŁADNIKI:
plaster Fety,
szczypta oregano, soli, pieprzu,
łyżeczka oliwy z oliwek.
WYKONANIE:
Nasmarować plaster Fety oliwą z oliwek, posypać oregano, solą i pieprzem, owinąć w folię aluminiową i zapiec w piekarniku w około 200° przez około 10 minut.
Fetowa pasta do chleba
SKŁADNIKI:
2 czerwone papryki,
opakowanie Fety,
2 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz.
WYKONANIE:
Upiec paprykę na grillownicy lub w piekarniku, a następnie zmiksować ją z Fetą, oliwą z oliwek i pieprzem. Tak przygotowaną pastę użyć do smarowania chleba, bułeczek lub jako sos do makaronu.