Fasole mio!

Jadana od prawieków, w praktycznie każdej kulturze, dziś jest pokarmem dość lekceważonym, kojarzonym raczej z kuchnią biwakową niż ucztami. A szkoda!
/ 12.09.2009 11:27
Jadana od prawieków, w praktycznie każdej kulturze, dziś jest pokarmem dość lekceważonym, kojarzonym raczej z kuchnią biwakową niż ucztami. A szkoda!

Jeśli cofnęlibyśmy się w czasie do kuchni gospodyni XII, XV czy XVII wieku, w Europie, Ameryce czy Azji, to praktycznie zawsze natknęlibyśmy się na… miseczkę jakiegoś rodzaju fasoli czy soczewicy. Ziarna roślin strąkowych świetnie się przechowują, są bardzo pożywne, zaś z dodatkiem węglowodanów typu kasz czy ryż tworzą idealną dietetyczną kompozycję. Zapytałby ktoś, co ludzie robią wobec tego w McDonaldzie…

Zdrowotna wartość fasoli wiąże się z białkiem, które w roślinach występuje dość rzadko. Nie są to pełnowartościowe proteiny i dlatego do porządnego obiadu potrzebują zawsze aminokwasów z produktów ziarnistych lub nasion i orzechów, ale w takiej kombinacji z powodzeniem zastępują mięso – bez nasyconego tłuszczu, antybiotyków i sterydów!

Fasole mio!

Spotkamy je w różnych kolorach, kształtach i odmianach, ale wartość odżywcza i ciężkostrawność to ich cecha wspólna. Ta drugą można wyeliminować dodając do potraw fasolowych majeranek, kminek czy bazylię – zioła ułatwiające trawienie. Wedle polecanej przez dietetyków piramidy żywienia, wraz z owocami, ziarnami i warzywami powinny znaleźć się w grupie najczęściej jedzonych pokarmów. Obniżają poziom cholesterolu, są niskokaloryczne, dają długotrwałą energię, zawierają duże porcje witaminy B i żelaza.

Fasolowe enchiladas (na 6 porcji)
Składniki:
  • 2/3 szkl. gotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki),
  • 2 szkl. startego twardego sera typu cheddar,
  • ½ szkl. posiekanej cebuli,
  • 70 g oliwek w plasterkach,
  • 400 g sosu pomidorowego,
  • 100 g zielonej papryki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 12 gotowych tortilli,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1/8 łyżeczki ostrego sosu pieprzowego.
Fasolkę rozbić na puree w blenderze i połączyć z 1 szklanką sera, cebulą, oliwkami, ¾ szkl. sosu pomidorowego, chilli, czosnkiem i solą. Na każdej tortilli rozłożyć ok. 3-4 łyżek pasty i zwinąć w rulonik. Tortille ułożyć w prostokątnym żaroodpornym naczyniu, polać resztą doprawionego do smaku sosu pomidorowego i posypać pozostałym serem. Piec w temp. 180 stopni ok. 20 minut.

Toskańska fasolowa pasta do chleba
Składniki:
  • 1 łyżka oleju kukurydzianego,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 500 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki),
  • ¾ łyżeczki mielonego kminku,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ szkl. majonezu light,
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Na patelni podgrzać olej, dodać czosnek i mieszać ok. minuty. Dodać fasolki, łyżkę wody, kminek, sól i gotować ok. 3 minut drewnianą łyżką ugniatając fasolę. Przełożyć do miski, pognieść jeszcze widelcem, dodać majonez i ocet. Po ostudzeniu smarować pastą tosty lub krakersy.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA