Energetyczne śniadania

Śniadanie trzeba jeść z królem, obiad z urzędnikiem, zaś kolację z żebrakiem – mawiała moja babcia.
/ 30.09.2009 08:13
Śniadanie trzeba jeść z królem, obiad z urzędnikiem, zaś kolację z żebrakiem – mawiała moja babcia.

Faktycznie, porządne śniadanie to nie tylko podstawa dobrego dnia, ale i efektywnej diety. Tutaj nie ma co oszczędzać na kaloriach, bo wyposzczony nocą organizm potrzebuje węglowodanów, białka i tłuszczów do sprawnego funkcjonowania, myślenia, a zwłaszcza pozytywnego samopoczucia. Jeśli nękają nas do południa muchy w nosie, to może warto spojrzeć krytycznie na swój poranny talerz.
Skomponowanie zdrowego, pożywnego śniadania jest dość łatwe, jeśli zadbamy o prawidłowe proporcje między cukrami złożonymi, białkiem a tłuszczem - 60%, 30% i 10% to oficjalne zalecenia dietetyków. Najłatwiej jest zalać garść płatków muesli z orzechami, pełnotłustym jogurtem i dosypać świeżych lub rozmrożonych owoców. Warto, by były to płatki bez cukru i nie przetworzone do postaci kruchego słodkiego „crunchy”.

Energetyczne śniadania

Alternatywnie, są jednak ciekawsze propozycje, które choć wymagają trochę czasu (max. 15 minut) i wysiłku, mogą umilić domownikom cały poranek. Po takich śniadaniach na pewno do południa będziemy obojętnie przechodzić obok automatów z batonami.

Kanapka z jajecznicą i szynką – pełnoziarnistą bułkę wypełniamy ciepłą jajecznicą usmażoną na łyżce masła z dodatkiem szynki oraz pomidorów i ewentualnie szczypiorku.

Naleśniki z mozarellą i zieloną sałatą – ciasto naleśnikowe z ubitymi białkami smażymy w formie małych amerykańskich naleśniczków i pod koniec smażenia układamy na każdym plaster mozarelli. Podajemy z przybraniem z zielonej sałaty.

Koktajl owocowy z pełnotłustego mleka, banana, miodu i owoców sezonowych oraz suszonych. Świetna propozycja zwłaszcza na lato.

Tost z pastą z tuńczyka i mizerią – pełnoziarnisty chleb tostujemy i podajemy z pastą z tuńczyka w oleju wymieszanego z czosnkiem, łyżką ketchupu i łyżką jogurtu. Do tego podajemy sałatkę z poszatkowanego ogórka z solą i pieprzem.

Twarożek z otrębami – kubełek wiejskiego twarożku mieszamy z dwoma łyżkami otrębów, łyżką pestek słonecznika, ziołami i rzodkiewką. Do tego można zjeść pumpernikla posmarowanego masłem.

Każdemu śniadaniu ponadto się przyda porządna dawka witaminy C – szklanka soku pomarańczowego czy grejpfrutowego z rana to bardzo dobry nawyk.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA