Whisky to kojarzony mocno ze Szkocją alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w dębowych beczkach.
Według podań whisky powstała już w VII wieku dzięki irlandzkim mnichom, którzy pędzili ten trunek, znany jako aqua vitae. Była to mikstura uzyskiwana poprzez destylację produktów fermentacji owoców i używana w celach leczniczych. Miała przedłużać życie i młodość, pomagać przy ospie, kolce, a nawet leczyć paraliż. Wierzono nawet, że regularne picie whisky może w rezultacie dać życie wieczne.
Lekarstwo zyskało popularność, w IX wieku dotarło do Szkocji. W XVI wieku walory lecznice "wody życia" zeszły na drugi plan, whisky używano jako trunek. Na przełomie XVII i XVIII wieku parlament brytyjski opodatkował produkcję whisky, co spowodowało wzrost produkcji nielegalnej. Legalnie produkowany w Irlandii i Szkocji trunek był przeznaczony przede wszystkim na eksport do innych części imperium brytyjskiego.
W połowie XIX wieku Aeneas Coffey stworzył alembik do produkcji ciągłej, tzw. Patent Still. Dzięki temu wynalazkowi rozpoczęto produkcję whisky na skalę przemysłową. Dziś whisky sprzedawana jest w ponad 190 krajach świata, a jej popularności nic chyba nie jest w stanie zagrozić.
A z czym pije się whisky? Najlepiej z lodem, ale z niewielką ilością, abyśmy mogli czuć bogactwo aromatów, jakie ma w sobie ten trunek. Popularność również zdobyła cola z whisky, co dla prawdziwych koneserów jest wielkim grzechem. Według nicj whisky można pić tylko i wyłącznie z wodą. Ale może niech kżdy pije tak, jak mu smakuje. Poniżej przedstawiamy wam kilka ciekawych pomysłów na drinki z whisky.
Whisky z lemonadą
- 40 ml whisky
- 100 ml 7up lub Sprite
- 3-4 kostki lodu.
Do szerokiej szklanki wrzuć kostki lodu, wlej whisky i uzupełnij napojem. Delikatnie zamieszaj.
Whisky Cobbler
- 50 ml whisky
- 15 ml likieru pomarańczowego
- 15 ml syropu cukrowego
- kilka kostek lodu
Do szerokiej szklanki wrzuć kostki lodu, wlej whisky, likier, syrop. Delikatnie zamieszaj.
Ballantine's Old Twist
- 40 ml Ballantine’s
- 5 ml syropu cukrowego
- 20 ml soku jabłkowego
Do szklanki wypełnionej lodem wlać Ballantine’s i syrop cukrowy, sok jabłkowy, zamieszać.
Whisky z żurawiną
- 40 ml whisky
- 60 ml soku żurawinowego
- 20 ml soku z limonki
- 10 ml syropu cukrowego
Do wysokiej szklanki wlać wszystkie składniki, zamieszać.