Tematyczne przyjęcia sylwestrowe zyskują na popularności – jeśli w tym roku przyjdzie nam bawić się w gorących rytmach latynoskich warto zaserwować gościom oryginalne drinki na bazie słonecznego, pełnego radości rumu!
Rum to trunek szczególnie przyjazny połączeniom z owocami i przyprawami, rozgrzewający nie tylko w zimowe chłody, ale także na parkiecie. W zależności od rodzaju – srebrny, złoty, a nawet smakowy, może wykreować niesamowite kompozycje przywodzące na myśl klimaty rodem z Kuby, Jamajki czy gorących Antyli.
Coquito to pyszny, kremowy adwokat doprawiany rumem i przyprawami; ulubiony przez kobiety i bardzo na czasie w okolicy świąt Bożego Narodzenia.
2 ubite żółtka, 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego, 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego, 1 puszka mleka kokosowego, 120 ml białego rumu, 120 ml wody, szczypta mielonych goździków, 5 ml ekstraktu z wanilii
W misce umieszczonej nad gotującą się wodą, łączymy żółtka i niesłodzone mleko. Mieszamy i delikatnie gotujemy, aż mikstura się zagęści. Przelewamy ją do miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez 30 sekund. Wlewamy do szklanej butelki i pozostawiamy na noc w lodówce. Przed podaniem warto posypać drink w szklance cynamonem.
Karaibski poncz to z kolei tradycyjna receptura używana od wieków przez tubylców z wysp Morza Karaibskiego.
235 ml soku z limonki, 475 ml syropu, 710 ml złotego rumu, 950 ml soku pomarańczowego, 4 miarki gorzkiego wermutu
Wszystkie składniki wlewamy do dzbana. Podajemy w kubeczkach z lodem.
Poncz Maui Wowie przyrządza się na bazie rumu kokosowego, która w drinkach i deserach sprawdza się znakomicie. Do jego przyrządzenia można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj owoców z puszki, ale ananas ma najwięcej fanów.
1,75 l rumu kokosowego, 1 l Blue Curacao, 6 szkl. soku pomarańczowego, 6 szkl. soku ananasowego
Wszystkie składniki łączymy w wazie do ponczu, którą przyozdabiamy kawałkami pomarańczy i ananasa (można kilka kawałków wrzucić do środka). Podajemy schłodzony.