Dania z bobem w roli głównej

Jako że ziarna bobu charakteryzują się neutralnym, delikatnie słodkawym smakiem, można je dowolnie łączyć z innymi składnikami w sałatkach.
/ 04.07.2012 06:27

Bób można dodać do zupy warzywnej, albo przyrządzić krem, w którym odegra główną rolę. Dobry pomysł to aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą.

Sprawdź też: Jak długo gotować bób?

Jako że ziarna bobu charakteryzują się neutralnym, delikatnie słodkawym smakiem, można je dowolnie łączyć z innymi składnikami w sałatkach. Znakomicie smakują zarówno w kompozycjach z kurczakiem, jak i w sałatkach makaronowych. Oczywiście bób tworzy udane połączenia smakowe z wszelkimi warzywami: ziemniakami, marchewką, sałatą, pomidorami, także sezonowymi: szparagami i fasolką szparagową.

Oto kilka ciekawych przepisów:

Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą

Składniki:

  • 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem

    Dania z bobem w roli głównej

  • sól
  • 400 g bobu
  • pieprz
  • sałata i
  • gałka muszkatołowa i
  • 5 łyżek fasolki szparagowej
  • 40 g masła
  • 20 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Rozpuść kostki rosołowe w 1,5 l wrzącej wody. Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową. Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez ok. 3 minuty. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez ok. 20 minut.

Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie). Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu. Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa

Makaronowa sałatka z bobem

Składniki:

  • 10 dkg makaronu, np. rurki

    Dania z bobem w roli głównej

  • marchewka
  • sos sałatkowy francuski winegret
  • strąk papryki
  • 10 dkg bobu
  • 15 dkg gotowanej szynki
  • 10 dkg żółtej fasolki szparagowej
  • pęczek rukoli
  • młoda cukinia

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź go i ostudź. Obierz bób ze strąków. Odetnij końce fasolki, a resztę pokrój na kawałki. Następnie ugotuj bób z fasolką w osolonej wodzie, po czym ostudź je. Umyj cukinię, pokrój w półplasterki i przelej na sicie wrzącą wodą. Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry. Następnie umyj paprykę, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę, a rukolę umyj i osusz. Przygotuj Sos sałatkowy francuski według opisu na opakowaniu. Włóż makaron, szynkę, rukolę oraz wszystkie warzywa do salaterki. Polej je gotowym sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj.

Sałatka z bobu

Składniki:

  • 500 g bobu
  • łyżka musztardy
  • 100 g pomidorów

    Dania z bobem w roli głównej

  • sok z połowy cytryny
  • cebula
  • łyżka koperku
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
  • 2 jajka
  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • żółtko surowe
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Bób opłucz, zalej osolonym wrzątkiem, ugotuj i wyłuskaj. W kostkę pokrój pomidory, jajka i cebulę. W między czasie surowe żółtko wraz z cukrem, papryką, musztardą i sosem sałatkowym rozetrzyj z sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowanym sosem zalej bób wcześniej wymieszany z pomidorami, jajkami, cebulą oraz koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA