Bób można dodać do zupy warzywnej, albo przyrządzić krem, w którym odegra główną rolę. Dobry pomysł to aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą.
Sprawdź też: Jak długo gotować bób?
Jako że ziarna bobu charakteryzują się neutralnym, delikatnie słodkawym smakiem, można je dowolnie łączyć z innymi składnikami w sałatkach. Znakomicie smakują zarówno w kompozycjach z kurczakiem, jak i w sałatkach makaronowych. Oczywiście bób tworzy udane połączenia smakowe z wszelkimi warzywami: ziemniakami, marchewką, sałatą, pomidorami, także sezonowymi: szparagami i fasolką szparagową.
Oto kilka ciekawych przepisów:
Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą
Składniki:
-
2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem
- sól
- 400 g bobu
- pieprz
- sałata i
- gałka muszkatołowa i
- 5 łyżek fasolki szparagowej
- 40 g masła
- 20 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Rozpuść kostki rosołowe w 1,5 l wrzącej wody. Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową. Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez ok. 3 minuty. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez ok. 20 minut.
Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie). Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu. Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa
Makaronowa sałatka z bobem
Składniki:
-
10 dkg makaronu, np. rurki
- marchewka
- sos sałatkowy francuski winegret
- strąk papryki
- 10 dkg bobu
- 15 dkg gotowanej szynki
- 10 dkg żółtej fasolki szparagowej
- pęczek rukoli
- młoda cukinia
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź go i ostudź. Obierz bób ze strąków. Odetnij końce fasolki, a resztę pokrój na kawałki. Następnie ugotuj bób z fasolką w osolonej wodzie, po czym ostudź je. Umyj cukinię, pokrój w półplasterki i przelej na sicie wrzącą wodą. Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry. Następnie umyj paprykę, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę, a rukolę umyj i osusz. Przygotuj Sos sałatkowy francuski według opisu na opakowaniu. Włóż makaron, szynkę, rukolę oraz wszystkie warzywa do salaterki. Polej je gotowym sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj.
Sałatka z bobu
Składniki:
- 500 g bobu
- łyżka musztardy
-
100 g pomidorów
- sok z połowy cytryny
- cebula
- łyżka koperku
- sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
- 2 jajka
- łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- żółtko surowe
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Bób opłucz, zalej osolonym wrzątkiem, ugotuj i wyłuskaj. W kostkę pokrój pomidory, jajka i cebulę. W między czasie surowe żółtko wraz z cukrem, papryką, musztardą i sosem sałatkowym rozetrzyj z sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowanym sosem zalej bób wcześniej wymieszany z pomidorami, jajkami, cebulą oraz koperkiem.