Czym zastąpić ocet ryżowy - pomysły i inspiracje

czym zastąpić ocet ryżowy fot. Adobe Stock, New Africa
Czym zastąpić ocet ryżowy, aby zachować smak potraw? Jeśli akurat nie masz go pod ręką, możesz wykorzystać inne rodzaje octu, np. jabłkowy czy winny. Musisz jednak odpowiednio je stosować, aby uzyskać podobny smak i właściwości, jakie posiada ocet ryżowy. Zobacz, czym łatwo go zastąpisz.
/ 11.04.2022 06:52
czym zastąpić ocet ryżowy fot. Adobe Stock, New Africa

Czym zastąpić ocet ryżowy, jeśli akurat nie masz go pod ręką, a chcesz przygotować jedną z potraw kuchni azjatyckiej? A może nie chcesz wydawać pieniędzy na produkt, który przydaje się tylko raz na jakiś czas? Sprawdź kilka pomysłów na to, czym możesz zastąpić ocet ryżowy i ciesz się zaskakującym smakiem potraw.

Spis treści:

  1. Charakterystyczny smak octu ryżowego
  2. Czym zastąpić ocet ryżowy: ocet winny
  3. Czym zastąpić ocet ryżowy: ocet jabłkowy

Charakterystyczny smak octu ryżowego

Ocet ryżowy wykorzystywany jest przede wszystkim do sushi. Dzięki niemy ryż ma odpowiednią konsystencję, jest lepki i ma charakterystyczny, lekko kwaśny smak. Ocet ryżowy sprawdza się także w innych potrawach kuchni azjatyckiej, szczególnie japońskiej. Oprócz oczywistego zastosowania octu ryżowego w sushi możesz go także wykorzystać do stworzenia aromatycznych sosów, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do azjatyckich makaronów. Co, jeśli nie chcesz używać octu ryżowego albo akurat nie masz go pod ręką?

Czym zastąpić ocet ryżowy: ocet winny

Czerwony ocet winny powstaje w wyniku fermentacji winogron. Jego smak jest dość kwaśny, a zapach wyjątkowo ostry i drażniący. Dzięki niskiej wartości pH dobrze sprawdza się jako zamiennik octu ryżowego. Jest też do niego całkiem podobny w smaku. Octu winnego możesz używać do przygotowania sushi, a także wykorzystać do innych orientalnych dań. Ocet ryżowy możesz lekko rozwodnić, aby zgubić ostry smak, dzięki czemu jeszcze bardziej upodobnisz go do octu ryżowego.

czym zastąpić ocet ryżowy ocet winny
fot. Czym zastąpić ocet ryżowy/Adobe Stock, mescioglu

Czym zastąpić ocet ryżowy: ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy ma podobny smak i właściwości, co ocet ryżowy, jednak jest nieco bardziej słodki. Jeśli chcesz wykorzystać go do potraw kuchni azjatyckiej, możesz dodatkowo zneutralizować jego smak sokiem z limonki albo wymieszać z odrobiną sosu sojowego. Możesz także użyć czystego octu jabłkowego – gotowa potrawa będzie słodsza, ale produkt ten doskonale imituje właściwości octu ryżowego.

czym zastąpić ocet ryżowy ocet jabłkowy
fot. Czym zastąpić ocet ryżowy/Adobe Stock, Petro

Czytaj także:
Czy sushi jest zdrowe
Jak zrobić ocet jabłkowy

Tagi: ocet

Redakcja poleca

REKLAMA