Chili con carne

Chili con carne.
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Jej główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i oczywiście mielone lub drobno siekane mięso.
/ 08.08.2011 12:23
Chili con carne.

Składniki:

  • 700 - 800 g świeżo zmielonej wołowiny
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju (ok 300 - 350 g z zalewą)
  • 2 puszki pomidorów,
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 większa, lub dwie mniejsze świeże papryczki chili,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 płaskie łyżeczki chilli w proszku,
  • 1,5 łyżki mielonego kminu rzymskiego,
  • kora cynamonowa,
  • szklanka wody,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na oliwie zeszklij posiekane cebulę i czosnek, następnie dodaj chili w proszku oraz kmin rzymski (czasem ciężko jest dostać mielony kmin, więc kupuję cały i sam go mielę), w dalszej kolejności dodaj mięso i smaż do momentu uzyskania sypkości. Z suszonych pomidorów odlej połowę zalewy i resztę wraz z pomidorami przełóż do malaksera, dodaj świeżą papryczkę pozbawioną nasion i pomidory z puszek, a następnie zmiksuj wszystko na jednolitą masę i dodaj do mięsa. Dorzuć jeszcze laskę kory cynamonowej i szklankę wody, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj przez 90 minut co jakiś czas mieszając.Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj odsączoną fasolę z puszki. Chili con Carne można podawać na różne sposoby, najpopularniejszym z nich to miska i nachosy, ale często można spotkać też z białym ryżem.

Autor: Pablito.

Zobacz również inne przepisy w dziale: Kuchnia meksykańska

Redakcja poleca

REKLAMA