Składniki:
- 700 - 800 g świeżo zmielonej wołowiny
- słoiczek suszonych pomidorów w oleju (ok 300 - 350 g z zalewą)
- 2 puszki pomidorów,
- puszka czerwonej fasoli
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 większa, lub dwie mniejsze świeże papryczki chili,
- oliwa z oliwek,
- 3 płaskie łyżeczki chilli w proszku,
- 1,5 łyżki mielonego kminu rzymskiego,
- kora cynamonowa,
- szklanka wody,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklij posiekane cebulę i czosnek, następnie dodaj chili w proszku oraz kmin rzymski (czasem ciężko jest dostać mielony kmin, więc kupuję cały i sam go mielę), w dalszej kolejności dodaj mięso i smaż do momentu uzyskania sypkości. Z suszonych pomidorów odlej połowę zalewy i resztę wraz z pomidorami przełóż do malaksera, dodaj świeżą papryczkę pozbawioną nasion i pomidory z puszek, a następnie zmiksuj wszystko na jednolitą masę i dodaj do mięsa. Dorzuć jeszcze laskę kory cynamonowej i szklankę wody, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj przez 90 minut co jakiś czas mieszając.Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj odsączoną fasolę z puszki. Chili con Carne można podawać na różne sposoby, najpopularniejszym z nich to miska i nachosy, ale często można spotkać też z białym ryżem.
Autor: Pablito.
Zobacz również inne przepisy w dziale: Kuchnia meksykańska