Składniki:
- po 30 dag mielonej jagnięciny i wieprzowiny lub wołowiny
- mała ostra papryka
- cebula
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Zmielone mięso ponownie zemleć w maszynce do mięsa (z drobnym sitkiem do pasztetów) razem z oczyszczoną z pestek i posiekaną papryką oraz łyżką utartej cebuli. Dodać sól i świeżo mielony pieprz, skropić zimną wodą, dokładnie wyrobić i odstawić na 3 godziny do lodówki.
- Z mięsa formować owalne klopsiki, nadziewać na drewniane patyczki (namoczone w wodzie) i piec na rozgrzanym grillu. Klopsiki można również usmażyć na patelni, na oliwie (ok. 10 minut).
- Cebulę obrać z łusek, drobno pokroić, posolić i odstawić na 30 minut, żeby straciła goryczkę. Na jej warstwie ułożyć cevapcici. Podawać z chlebem.
Nasza rada:
Cevapcici można też serwować z ryżem, przygotowanym z papryką. Na gorącej oliwie poddusić pokrojoną czerwoną paprykę, wsypać 20 dag ryżu, wlać 400 ml wody, lekko posolić. Przyprawić pastą paprykową ajwar, dokładnie wymieszać i gotować 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Kulinarne inspiracje - forum >>