Oryginalny sposób na podanie owoców, to owoce z grilla. Okazuje się, że na ruszt możemy wrzucać dosłownie wszystko. A grillowane owoce mogą stanowić nietuzinkowy deser, ale także być dodatkiem do niektórych mięsnych potraw z grilla.
Do grillowania nadają się zarówno brzoskwinie, banany, jabłka, gruszki, a nawet ananas, melon czy arbuz. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Pamiętajmy tylko, aby wybierać, zdrowe, świeże owoce.
A poniżej znajdziecie przeróżne przepisy na brzoskwinie z grilla:
Brzoskwinie z miodowym jogurtem
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 150 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Jogurt zmieszać z cynamonem, dodać łyżkę miodu i dokładnie wymieszać całość.
Brzoskwinie dokładnie umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki i położyć na ruszcie do grilla. Grillować około 3 minut z każdej strony.
Brzoskwinie zdjąć z grilla. Na każdej położyć łyżkę jogurtu. Polać wierzch pozostałym miodem i od razu podawać.
Brzoskwinie grillowane z winogronami
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- winogrona zielone
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie dokładnie umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Serek utrzeć z żółtkiem, cukrem i rumem. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Kremem napełnić połówki owoców. Po środku każdej ułożyć połówki winogrona. Brzoskwinie delikatnie zawinąć w folię aluminiową, tak aby nie dotykała nadzienia. Grillować ok. 20 minut.
Brzoskwinie z żurawiną
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- jagody
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie wypestkować, przekroić na pół. Do każdej połówki ułożyć jagody, posypać cukrem. Folię zawinąć. Ułożyć na grillu i piec około 15 minut. Podawać z gałką lodów waniliowych.
Brzoskwiniowo-drobiowe szaszłyki
Składniki:
Szaszłyki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 brzoskwinie
- czerwona cebula
Marynata:
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka złocistej przyprawy do drobiu
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- kolorowy pieprz
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć mięso i marynować w lodówce przez około 2 godziny.
Brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić na duże kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno kurczaka, brzoskwinię oraz cebulę. Piec na grillu, aż szaszłyki będą lekko przypieczone.