Pieczona rolada z boczku - przepis

Nadzienie pysznej, aromatycznej rolady z boczku będzie bardziej pikantne, jeśli dodasz do niego ząbek czosnku. To proste!
/ 12.03.2013 09:44
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • ok. 2 kg surowego boczku (niezbyt gruby kawałek)
  • duże jabłko
  • 6 łyżek musztardy francuskiej
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • duża posiekana cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem kuchennym boczek lekko rozbij. Natrzyj dokładnie ze wszystkich stron pieprzem i solą. Odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Razem z posiekaną cebulą duś na maśle, aż powstanie gęsta masa. Przestudź, wymieszaj z bułką tartą, musztardami, miodem, olejem, pieprzem i majerankiem.
  3. Częścią przygotowanej masy posmaruj boczek, zwiń, tworząc roladę, zepnij wykałaczkami. Wierzch posmaruj resztą masy.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 3 godzin. W połowie pieczenia wlej pół szklanki wody.
  5. Roladę z boczku podawaj z duszonymi jabłkami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA