Składniki:
- 2 nogi królika
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 200 ml oleju
- 100 g masła
- gałązka rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- pół pęczka pietruszki
- 3 marchewki
- 1 średniego selera
- 3 korzenie pietruszki
- papryka czerwona
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 g owoców żurawiny
Przygotowanie:
- Mięso zalej winem, dodaj połowę ziół, warzyw pokrojonych w kostkę oraz przypraw. Tak przygotowane mięso zostaw na noc w chłodnym miejscu.
- Następnego dnia wyjmij królika z marynaty i podsmaż go na złoty kolor na klarowanym maśle, następnie włóż ponownie do tej samej marynaty i wstaw do piekarnika (185°C) na 45 minut. Kaszę ugotuj al dente.
- Wyjmij mięso i podsmaż wraz z resztą warzyw na maśle. Za pomocą filiżanki uformuj z kaszy kopiec, posyp go podsmażonymi na klarowanym maśle owocami żurawiny, obok połóż grillowane warzywa i mięso. Całość - kaszę i pieczeń - polej sosem z pieczenia.