Szybkie śniadanie - przepisy na błyskawiczne i niebanalne śniadania
Szybkie śniadanie wcale nie oznacza nudy. Zamiast zwykłych kanapek, w 5 minut możesz przygotować pyszne francuskie tosty albo omlet z szynką i pomidorami.

Opublikowano: 04.03.2021, 11:10
Reklama
Szybkie śniadania to nie tylko kanapki z żółtym serem. Wśród naszych przepisów znajdziesz pomysł na błyskawiczny omlet, jajka sadzone z łososiem i pyszną i pożywną owsiankę z owocami.
Reklama
Spis treści:
Przepis na jajko sadzone na toście
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 kromki pieczywa tostowego,
- 2 plastry wędzonego na zimno łososia,
- szczypiorek,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż będą zrumienione od spodu, a żółtko będzie ścięte.
- Kromki chleba posmaruj z jednej strony masłem i ułóż na rozgrzanej patelni grillowej. Zrumień.
- Na toście ułóż plaster łososia, jajko sadzone i całość posyp szczypiorkiem.
Przepis na tosty francuskie
Składniki:
- 2 jajka,
- 4 kromki pieczywa,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski i rozkłóć. Dodaj sól i pieprz.
- W jajecznej masie zanurz kromkę chleba tak, by pokryła ją z obu stron.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Smaż kromki na złoto przez 1-2 minuty z każdej strony.
- Tosty francuskie możesz podawać na słono albo na słodko, np. z cukrem pudrem i sezonowymi owocami. Szybkie śniadanie gotowe!

Przepis na owsiankę z owocami
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- 2 szklanki mleka,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki miodu,
- odrobina wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- ulubione owoce (borówki, truskawki, maliny),
- garść dowolnych orzechów.
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej mleko. Dodaj płatki owsiane i gotuj przez 5-6 minut, aż będą miękkie.
- Dodaj jogurt, miód i wymieszaj całość.
- Błyskawiczną owsiankę podawaj z owocami i posiekanymi orzechami.
Przepis na szybki omlet z szynką
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce rozkłóć jajka.
- Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Dodaj jajka, posiekany szczypiorek i smaż, aż omlet będzie rumiany. Po tym czasie przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.
- Omlet podawaj z pokrojoną na mniejsze kawałki szynką i pomidorkami.

fot. Adobe Stock
Reklama
Więcej przepisów na szybkie śniadania:
Reklama
Reklama
Reklama