Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Melon z szynką parmeńską
  2. Bruschetta z dodatkami
  3. Sałatka z roszponki, oliwek i fety

Melon z szynką parmeńską

Melon to jeden z najbardziej letnich owoców. Jego słodki smak idealnie komponuje się z wytrawną szynką parmeńską.

Składniki:

  • melon (wariant z zieloną skórką i pomarańczowym środkiem),
  • szynka parmeńska - ilość plastrów uzależniona od wielkości melona,
  • opcjonalnie: rukola i ocet balsamiczny.

Sposób przygotowania:

  1. Melona umyj, potem obierz ze skórki, pokrój na podłużne cząstki i pozbaw pestek.
  2. Ułóż na umytej rukoli (jeśli jej używasz).
  3. Każdy kawałek melona zawijaj w plaster szynki parmeńskiej.
  4. Całość możesz skropić octem balsamicznym.
fot. Melon w szynce parmeńskiej/Adobe Stock, nolonely

Bruschetta z dodatkami

Bruschetta to jedna z hitowych, letnich przekąsek na imprezę we włoskim stylu. Świetnie smakuje z pomidorami, szynką parmeńską, albo posmarowana pesto.

Składniki:

  • bułka typu ciabatta, paryska lub bagietka,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • liście bazylii,
  • czosnek,
  • oliwa,
  • czerwona cebula,
  • świeże zioła,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokrój na kromki, natrzyj czosnkiem. Skrop lekko oliwą.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Szynkę porwij na kawałki.
  4. Cząstki pomidorków poukładaj na pieczywie, podobnie jak kawałki porwanej szynki i posiekaną cebulę.
  5. Mozzarellę pokrój na kawałki, również układaj.
  6. Bruschettę z dodatkami zapiekaj w piekarniku na trybie grillowym przez kilka minut - pieczywo musi lekko się zrumienić.
fot. Bruschetta z dodatkami/Adobe Stock, beats_

Sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i oliwek

Letnie przekąski na imprezę często nawiązują do stylu krajów środziemnomorskich.

Składniki:

  • opakowanie miksu sałat z roszponką,
  • słoik czarnych oliwek,
  • 100 g sera typu feta,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • dowolny sos sałatkowy.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki i sałatę umyj. Pomidorki pokrój na połówki albo ćwiartki.
  2. Sos sałatkowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oliwki odsącz z zalewy.
  3. Na półmisek wyłóż sałatę, obficie skrop dressingiem.
  4. Cebulę posiekaj, wyłóż.
  5. Do sałatki dołóż oliwki, pokrusz fetę, wyłóż kawałki pomidorków. Skrop resztą sosu.
fot. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami/Adobe Stock, grinchh
Reklama

Zobacz więcej przepisów na letnie przekąski na imprezę:

Reklama
Reklama
Reklama