Pomysły na kotlety mielone inaczej: przygotuj je w nieoczywisty sposób w kilka chwil
Jak przygotować kotlety mielone inaczej? Dodaj do nich warzywa, przygotuj nieoczywistą panierkę z płatków owsianych albo kukurydzianych albo dodaj kawałek śliwki na wzór knedli lub schabu. Mięso mielone możesz łatwo formować, dlatego gotowe kotlety mogą być nadziane tak naprawdę czymkolwiek chcesz.

Kotlety mielone nie muszą być tylko otoczone panierką z bułki tartej i usmażone. Możesz do mięsa dodać ulubione przyprawy, warzywa, a nawet owoce - śliwki, mirabelki, domowe powidła. Zamiast klasycznej panierki świetnie sprawdzi się np. panko albo płatki owsiane bądź kukurydziane. Oto pomysły na mielone inaczej.
Spis treści:
- Kotlety mielone z warzywami
- Kotlety mielone w płatkach kukurydzianych
- Kotlety mielone z mirabelką
- Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Kotlety mielone inaczej: z warzywami
Klasyczne kotlety mielone możesz wzbogacić pokrojonymi warzywami oraz ulubionymi przyprawami. Po usmażeniu podaj je z ziemniakami pieczonymi lub purée, a także surówką i gęstym, kremowym sosem.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- marchewka,
- garść kapusty pekińskiej,
- papryka czerwona,
- cebula,
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- szczypta chili lub pieprzu cayenne,
- łyżeczka majeranku,
- mąka i bułka tarta do panierowania.
Sposób przygotowania:
- Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę, a następnie odstaw i wystudź. Warzywa umyj i osusz.
- Mięso mielone wrzuć do miski, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, startą na grubych oczkach marchew, posiekaną kapustę i wystudzoną cebulę.
- Dodaj jedno jajko, przyprawy i łyżeczkę bułki tartej, a następnie wymieszaj całość.
- Mokrymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmaż.

Kotlety mielone inaczej: w płatkach kukurydzianych
Zamiast standardowej panierki do kotleta mielonego możesz wykorzystać płatki owsiane, kukurydziane, a nawet nachosy. Świetnie sprawdzi się także panko, czyli specjalny rodzaj bułki tartej, która nadaje się zarówno do klasycznego smażenia, jak i do głębokiego tłuszczu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- sól i pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki majeranku,
- jajko,
- płatki kukurydziane.
Sposób przygotowania:
- Mięso wrzuć do miski, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
- Jajko rozkłóć w jednej miseczce, a do drugiej wkrusz płatki kukurydziane.
- Mokrymi dłońmi uformuj kotlety, a następnie obtocz je najpierw w jajku, a potem w płatkach. Od razu przekładaj na rozgrzany olej.
- Smaż kilka minut z każdej strony, aż mocno się zrumienią i będą gotowe w środku.

Kotlety mielone inaczej: kotlety z mirabelką
Kotlety mielone możesz także przygotować na wzór knedli ze śliwką. W środku sprawdzi się np. mirabelka. Jest niewielka, a jej łagodny smak doskonale komponuje się z aromatycznymi przyprawami i kremowym sosem.
Spis treści:
- 500 g mięsa mielonego,
- kilka mirabelek,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- łyżka bułki tartej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Przekrój na połówki i wyjmij pestki.
- Mięso wrzuć do miski, dopraw obficie solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekany czosnek, jajko i bułkę tartą. Wymieszaj.
- Mokrymi dłońmi uformuj z mięsa krążki, do środka włóż po dwie połówki mirabelki i zawiń jak knedla. Następnie lekko spłaszcz każdy kotlet.
- Usmaż na oleju, aż całość mocno się zrumieni.

Kotlety mielone inaczej: z serem i pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami i serem zrobisz w podobny sposób, jak te z mirabelką. Ser umieszczony w środku rozpuści się podczas smażenia i stworzy naprawdę ciekawy pomysł na obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera żółtego (np. cheddar),
- 150 g pieczarek,
- sól i pieprz,
- łyżeczka majeranku,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, a następnie połowę odstaw do wystudzenia.
- Na patelnię wrzuć pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem, a kiedy pieczarki "zwiędną", odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
- Mięso przełóż do miski, dodaj wystudzoną cebulę z czosnkiem i przyprawy. Wymieszaj.
- Ser pokrój w kostkę.
- Mokrymi dłońmi uformuj krążki, włóż do środka porcję pieczarek z cebulą i czosnkiem, porcję sera, a następnie zawiń w knedla.
- Spłaszcz lekko w dłoniach, obtocz w mące, jajku i bułce, a następnie usmaż.

Zobacz także inne pomysły na mięso mielone: