Reklama

Fasola mung to jedna z najbardziej wartościowych fasoli na świecie. Powszechnie nazywana jest złotą fasolą - zawiera dużo białka i błonnika oraz olbrzymią dawkę witamin A, C, E i K i witamin z grupy B. Oprócz tego bogata jest w żelazo, wapń, miedź, mangan, magnez, potas i cynk. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny.

Reklama

Fasola mung jest drobna (ma około 4-5 mm średnicy), ma zielony albo żółty kolor i pochodzi z Indii (obecnie uprawia się ją w Chinach, Malezji, Tajlandii oraz Azji Południowej). Ma słodkawy, delikatnie orzechowy smak.

Przed gotowaniem warto namoczyć ją na 5-6 godzin w zimnej wodzie - ugotuje się o wiele szybciej - stanie się wtedy miękka i kremowa.

Spis treści:

  1. Warzywny gulasz z fasolą mung
  2. Burgery z fasoli mung
  3. Sałatka z fasolą mung

Przepis na warzywny gulasz z fasolą mung

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli mung,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 4 łyżki oliwy,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i paprykę. Smaż przez 2 minuty i dodaj puszkę pomidorów, gorący bulion i wszystkie przyprawy.
  2. Bakłażana podziel na plastry, natrzyj oliwą i posyp solą. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut - po 10 minutach przewróć plastry na drugą stronę.
  3. Po 20 minutach gotowania się gulaszu, do garnka dodaj bakłażana i fasolę mung. Gotuj całość jeszcze 10 minut.
  4. Gulasz podawaj z natką pietruszki i białym pieczywem.
fot. Adobe Stock

Przepis na burgery z fasoli mung

Składniki:

  • 3 szklanki fasoli mung,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • kawałek startego imbiru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka papryczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zostaw na noc.
  2. Wodę odlej, wlej nową i ugotuj przez 30 minut do miękkości.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy - sos sojowy, imbir oraz pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
  4. Zblenduj na w miarę jednolitą masę.
  5. Dodaj jajko i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem.
  6. Uformuj niewielkie, płaskie burgery i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto z obu stron.
  7. Burgery z fasoli mung podawaj z ulubionym sosem - czosnkowym albo pomidorowym.

Przepis na sałatkę z fasolą mung

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli mung,
  • 1 mieszanka sałat,
  • garść kiełek fasoli mung,
  • kilka pieczarek z octu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce przygotuj dressing: wymieszaj sos sojowy, olej, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Na talerz wyłóż mieszankę sałat.
  3. Dodaj ugotowaną fasolę, pieczarki oraz kiełki. Całość polej sosem.
  4. Sałatka z fasoli mung to idealny posiłek na lunch.
fasola mung w sałatce

fot. Adobe Stock

Reklama

Przepisy na dania z innych roślin strączkowych:

Reklama
Reklama
Reklama