Reklama

Co zrobić z żółtek, które zostały po przygotowaniu pysznej bezy albo innych wypieków z dodatkiem samych białek? Żółtka nie muszą się zmarnować, możesz zrobić z nich pyszne desery lub dania na słono.

Reklama

Spis treści:

  1. Co zrobić z żółtek jaj?
  2. Przepis na tartę z łososiem
  3. Przepis na kogel-mogel
  4. Przepis na prawdziwy budyń z żółtek

Co zrobić z żółtek jaj?

Istnieje wiele przepisów, które przewidują wykorzystanie wyłącznie żółtek jaj, podobnie jak tych z samymi białkami. Najprostszym i podstawowym jest kogel-mogel, czyli pyszny deser, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. To nic innego jak ucierane żółtka z cukrem.

Żółtka można wykorzystać jako pyszny krem zabajone albo kultowy deser creme brulee. Dzięki nim przygotujemy również ciasto francuskie, różnego rodzaju sufleciki, a także krem do tiramisu.

Żółtka to także podstawa ciasta kruchego, które wykorzystujemy do tart na słono - z warzywami, łososiem i różnymi serami albo słodko - z masą budyniową i owocami.

fot. Co zrobić z żółtek po bezie/Adobe Stock, weyo

Co zrobić z żółtek: tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem to pyszny pomysł na obiad lub sycącą kolację. Sprawdzi się też jako drugie śniadanie, zarówno na ciepło, jak i zimno. Żółtka wykorzystasz do przygotowania pysznego, kremowego farszu szpinakowego.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • łyżeczka soli,
  • odrobina cukru,
  • 1 całe jajko,
  • 3 żółtka,
  • 200 g łososia wędzonego,
  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko, cukier, sól i zimne, posiekane masło.
  2. Wyrób ciasto dłońmi.
  3. Ciasto uformuj w kulę i owiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Foremkę na tartę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  5. Schłodzonym ciastem wylep formę.
  6. Na cieście ułóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch lub fasolę, aby tarta nie urosła.
  7. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
  8. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mrożony szpinak i podsmażaj, aż woda odparuje. Dodaj posiekany czosnek, pieprz i sól. Podsmaż jeszcze około 1 minuty.
  9. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia.
  10. W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkami i dodaj do szpinaku.
  11. Na upieczony spod wylej farsz.
  12. Zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.
fot. Co zrobić z żółtek: przepis na tartę ze szpinakiem/Adobe Stock, Kevin

Co zrobić z żółtek: kogel-mogel

Tradycyjny kogel-mogel to żółtka ucierane z cukrem. Możesz wzbogacić ten przepis o kakao, a także ulubione dodatki - siekane orzechy, kawałki czekolady czy bakalie. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości jajka ze sprawdzonych źródeł i dobrze sparzyć je przed przygotowaniem deseru.

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 3 płaskie łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Po sparzeniu jajek żółtka oddziel od białek i wrzuć do miski. Zacznij ucierać trzepaczką lub na wolnych obrotach miksera.
  2. Podczas ucierania stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując lub mieszając trzepaczką.
  3. Ucieranie powinno trwać kilkanaście minut.
  4. Kogel-mogel jest gotowy do podania od razu.
fot. Co zrobić z żółtek: kogel-mogel/Adobe Stock, nastyakamysheva

Co zrobić z żółtek: prawdziwy budyń

Dzisiaj najczęściej, kiedy chcesz przygotować budyń, sięgasz po ten w proszku. Jednak oryginalny, babciny przepis to pyszna mieszanka mleka, mąki oraz żółtek. W ten sposób możesz przygotować prawdziwy budyń o dowolnym smaku - wanilowym, czekoladowym, karmelowym owocowym.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • płaska łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Z mleka odlej ok. 150 ml, a resztę zagotuj razem z cukrem zwykłym i wanilinowym.
  2. W odlanym mleku wymieszaj żółtka oraz mąkę. Staraj się, aby nie było grudek.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do rondelka jajeczną mieszankę, zmniejsz ogień i zacznij energicznie mieszać, aż całość się połączy.
  4. Pogotuj chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał, a pod koniec dodaj masło i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
fot. Co zrobić z żółtek: budyń/Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.04.2020.

Reklama

Zobacz też inne pomysły na wykorzystanie żółtek:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...