Reklama

Groszek można spotkać na naszych stołach przez cały rok - wiosną i latem w wersji świeżej, a zimą z mrożonek i puszki. Do czego go dodawać? Jakie potrawy mogą bazować na smakowitym groszku?

Reklama

Spis treści:

  1. Co można zrobić z groszku?
  2. Przepis na pastę z zielonego groszku
  3. Przepis na zupę krem z zielonego groszku
  4. Przepis na sałatkę z groszku konserwowego
  5. Przepis na curry z groszkiem cukrowym

Co zrobić z groszku?

Do przygotowania naszych dań możesz użyć zarówno groszku zielonego lub cukrowego, jak i konserwowego. Warto przy okazji wyjaśnić kilka różnic, bo groszek groszkowi nierówny.

  • Groszek cukrowy można jeść razem ze strączkami, ponieważ nie mają one łykowatej wyściółki, zwanej pergaminową. Dzięki temu włókna są bardziej miękkie i łatwe do strawienia.
  • Natomiast w przypadku groszku zielonego (inaczej łuskowego), do konsumpcji nadają się tylko ziarenka - chociaż wczesną wiosną, gdy strączki są jeszcze bardzo młode i miękkie, można je jeść w całości.
  • Groszek konserwowy to oczywiście produkt dostępny w puszce, o dość charakterystycznym posmaku. Najczęściej dodaje się go do sałatek na bazie majonezowego sosu.

Każda odmiana ma grono swoich wielbicieli i każdej z nich możesz użyć do przygotowania poniższych potraw!

Pasta kanapkowa z zielonego groszku

Z mrożonego lub świeżego zielonego groszku możesz w kilka minut przygotować pyszną pastę na kanapki.

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść listków świeżej mięty,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Groszek ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą - dzięki temu zachowa swój piękny kolor.
  2. Przełóż do miski i dodaj listki mięty, czosnek, oliwę i sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  4. Pastę z zielonego groszku podawaj z razowym pieczywem i sezonowymi warzywami.
przepis na pastę z zielonego groszku

fot. Adobe Stock

Przepis na zupę krem z zielonego groszku

Przygotowanie pysznej zupy krem z zielonego groszku zajmie nie więcej niż 30 minut. Możesz podawać ją, tak jak w naszym przepisie, ze śmietaną albo wybrać jeden z pleśniowych serów.

Składniki:

  • 400 g groszku świeżego lub mrożonego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Na sam koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj groszek oraz pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i smaż 2-3 minuty.
  3. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj około 15 minut - aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i zblenduj na gładki krem.
  5. Krem z zielonego groszku podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.
krem z zielonego groszku przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z groszkiem konserwowym

Groszek konserwowy to niezastąpiony składnik sałatek - tych tradycyjnych, warzywnych i tych bardziej wyszukanych np. z tuńczykiem lub piersią kurczaka.

Składniki:

  • puszka zielonego groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 1 por (tylko jasna część),
  • 3 ogórki kiszone,
  • 150 g tuńczyka z puszki,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Do dużej miski przełóż groszek, kukurydzę i tuńczyka.
  3. Majonez wymieszaj z jogurtem greckim i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Dodaj pokrojonego w jak najdrobniejszą kostkę pora, jajko i jabłko (możesz je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało).
  5. Całość wymieszaj i dodaj sos majonezowy.
  6. Sałatka z groszku konserwowego to niezastąpiony dodatek do wędlin i pieczywa.
przepis na sałatkę z groszkiem konserwowym

fot. Adobe Stock

Przepis na szybkie curry z groszkiem cukrowym

Groszek cukrowy nie wymaga długiej obróbki cieplnej - wystarczy wrzucić go na sam koniec gotowania, na 2-3 minuty, aby zachował swoją chrupkość.

Składniki:

  • 300 g ryżu jaśminowego,
  • garść groszku cukrowego,
  • 1/2 brokuła,
  • 1 papryka żółta,
  • kilka pieczarek,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki pasty curry (czerwonej, zielonej lub żółtej),
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 limonka,
  • 1 czerwona cebula,
  • olej roślinny do smażenia,
  • świeża kolendra (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w grube pióra. Po 2 minutach dodaj pokrojoną w paski paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki, brokuła rozdzielonego na drobne różyczki i pieczarki przekrojone na pół.
  3. Po 3 minutach zalej całość mlekiem kokosowym i dodaj wybraną pastę curry. Całość gotuj przez około 15 minut. Na sam koniec gotowania dodaj groszek cukrowy.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wyciśnij sok z limonki.
  5. Curry z groszkiem cukrowym podawaj na jednym talerzu razem z ryżem. Całość posyp świeżą kolendrą.
fot. Adobe Stock
Reklama

Przepisy na dania z groszkiem:

Reklama
Reklama
Reklama