Straszne sałatki na Halloween: pyszne przekąski na halloweenową imprezę

Sałatka na Halloween fot. Adobe Stock, san_ta
Idealna sałatka na Halloween musi być przede wszystkim smaczna i pasować do charakteru spotkania, ale warto zadbać także o odpowiednie dodatki. Przygotuj więc dekoracje w kształcie pająków albo upiecz palce wiedźmy i podawaj jako przekąskę do sałatek. Zobacz, jakie sałatki przygotować na Halloween.
/ 06.10.2022 05:27
Sałatka na Halloween fot. Adobe Stock, san_ta

Sałatka na Halloween może być bardziej tradycyjna lub straszyć dodatkami w postaci dekoracyjnych pajęczyn czy pająków namalowanych sosem balsamicznym. Jeśli szykujesz imprezę w gronie znajomych, wypróbuj nasze przepisy i przygotuj strrraszne sałatki na Halloween.

Spis treści:

  1. Sałatka na Halloween w paprykowym lampionie
  2. Sałatka na Halloween z dynią i orzechami
  3. Sałatka na Halloween z pieczonym batatem

Sałatka na Halloween w paprykowym lampionie

Lampiony na Halloween zwykle kojarzą się z dyniami, ale jeśli chcesz przygotować pyszną sałatkę, możesz wykorzystać paprykę. Wytnij z niej straszne kształty, a następnie wykorzystaj jako jadalną miseczkę na gotową sałatkę.

Składniki:

  • 3-4 papryki,
  • miks sałat,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • mini mozzarella w kulkach,
  • świeży rozmaryn i tymianek,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • garść dowolnych kiełków,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj. Kulki mozzarelli przekrój na pół, pomidorki na ćwiartki, a miks sałat dodatkowo posiekaj.
  2. Przełóż składniki do miski, dodaj kukurydzę, rozmaryn i tymianek. Dopraw do smaku.
  3. W niewielkiej misce lub szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz łyżkę wody. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj, a następnie polej sałatkę i dobrze wymieszaj.
  4. Odstaw, aby smaki się przegryzły.
  5. W tym czasie umyj papryki, odetnij “kapelusze” i dokładnie oczyść środek.
  6. Następnie wytnij halloweenowe kształty w taki sposób, jak zwykle robi się to na dyni.
  7. Każdą paprykę “nafaszeruj” sałatką, przykryj kiełkami oraz kapeluszem.
  8. Możesz podawać także z sosem czosnkowym.

Sałatka na Halloween w paprykowym lampionie
fot. Sałatka na Halloween w paprykowym lampionie/Adobe Stock, exclusive-design

Sałatka na Halloween z dynią i orzechami

Halloween to czas pieczonej dyni, dlatego nie może jej zabraknąć także w imprezowej sałatce. Przygotujesz ją szybko i możesz udekorować wedle uznania – na przykład sztucznymi pająkami lub podawać z paluchami wiedźmy.

Składniki:

  • 150 g pieczonej dyni,
  • miks sałat,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • garść orzechów pekan lub włoskich,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki miodu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżka ciepłej wody,
  • sól i pieprz,
  • dowolne przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczoną dynię lekko wystudź, a do naczynia wrzuć umyty miks sałat, żurawinę oraz orzechy – w całości lub posiekane).
  2. W osobnym naczyniu przygotuj sos. W ciepłej wodzie rozpuść miód, a następnie dodaj oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita konsystencja.
  3. Do sałatki dodaj pieczoną dynię i polej całość sosem.
  4. Udekoruj sałatkę na Halloween kiełkami, pestkami słonecznika lub płatkami migdałów.

Sałatka na Halloween z pieczoną dynią
fot. Sałatka na Halloween z pieczoną dynią/Adobe Stock, vaaseenaa

Sałatka na Halloween z pieczonym batatem

Pyszna sałatka na Halloween może wyjść także z batata, podpieczonego i podanego na kołderce z sałaty.

Składniki:

  • 2 garści rukoli,
  • 2-3 niewielkie bataty,
  • 3 łyżki owoców granatu,
  • 150 g sera feta,
  • orzeszki pini lub pestki słonecznika do dekoracji,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty dobrze umyj, nie obieraj ze skórki. Połóż na desce i zrób delikatne nacięcia z góry. Powinny wyglądać jak ziemniaki hasselback.
  2. Tak przygotowane bataty skrop oliwą lub posmaruj masłem, dopraw solą oraz pieprzem i włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 30-35 minut. Muszą całkowicie zmięknąć.
  3. W tym czasie rukolę umyj, osusz i rozłóż na talerzach i przygotuj resztę składników.
  4. Upieczone bataty ułóż na rukoli (jeden batat na każdy talerz), posyp pokrojoną w kostkę fetą, dodaj granaty, a całość polej oliwą z oliwek.
  5. Udekoruj wedle uznania i dopraw sałatkę na Halloween do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.

Sałatka na Halloween z pieczonym batatem
fot. Sałatka na Halloween z pieczonych batatów/Adobe Stock, A_Lein

Czytaj także:
Dekoracje na Halloween
Drink dyniowy
Zabawy na Halloween
 

Redakcja poleca

REKLAMA