Sałatka na Halloween może być bardziej tradycyjna lub straszyć dodatkami w postaci dekoracyjnych pajęczyn czy pająków namalowanych sosem balsamicznym. Jeśli szykujesz imprezę w gronie znajomych, wypróbuj nasze przepisy i przygotuj strrraszne sałatki na Halloween.
Spis treści:
- Sałatka na Halloween w paprykowym lampionie
- Sałatka na Halloween z dynią i orzechami
- Sałatka na Halloween z pieczonym batatem
Sałatka na Halloween w paprykowym lampionie
Lampiony na Halloween zwykle kojarzą się z dyniami, ale jeśli chcesz przygotować pyszną sałatkę, możesz wykorzystać paprykę. Wytnij z niej straszne kształty, a następnie wykorzystaj jako jadalną miseczkę na gotową sałatkę.
Składniki:
- 3-4 papryki,
- miks sałat,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- mini mozzarella w kulkach,
- świeży rozmaryn i tymianek,
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
- garść dowolnych kiełków,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyj. Kulki mozzarelli przekrój na pół, pomidorki na ćwiartki, a miks sałat dodatkowo posiekaj.
- Przełóż składniki do miski, dodaj kukurydzę, rozmaryn i tymianek. Dopraw do smaku.
- W niewielkiej misce lub szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz łyżkę wody. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj, a następnie polej sałatkę i dobrze wymieszaj.
- Odstaw, aby smaki się przegryzły.
- W tym czasie umyj papryki, odetnij “kapelusze” i dokładnie oczyść środek.
- Następnie wytnij halloweenowe kształty w taki sposób, jak zwykle robi się to na dyni.
- Każdą paprykę “nafaszeruj” sałatką, przykryj kiełkami oraz kapeluszem.
- Możesz podawać także z sosem czosnkowym.
fot. Sałatka na Halloween w paprykowym lampionie/Adobe Stock, exclusive-design
Sałatka na Halloween z dynią i orzechami
Halloween to czas pieczonej dyni, dlatego nie może jej zabraknąć także w imprezowej sałatce. Przygotujesz ją szybko i możesz udekorować wedle uznania – na przykład sztucznymi pająkami lub podawać z paluchami wiedźmy.
Składniki:
- 150 g pieczonej dyni,
- miks sałat,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- garść orzechów pekan lub włoskich,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki miodu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka ciepłej wody,
- sól i pieprz,
- dowolne przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Pieczoną dynię lekko wystudź, a do naczynia wrzuć umyty miks sałat, żurawinę oraz orzechy – w całości lub posiekane).
- W osobnym naczyniu przygotuj sos. W ciepłej wodzie rozpuść miód, a następnie dodaj oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita konsystencja.
- Do sałatki dodaj pieczoną dynię i polej całość sosem.
- Udekoruj sałatkę na Halloween kiełkami, pestkami słonecznika lub płatkami migdałów.
fot. Sałatka na Halloween z pieczoną dynią/Adobe Stock, vaaseenaa
Sałatka na Halloween z pieczonym batatem
Pyszna sałatka na Halloween może wyjść także z batata, podpieczonego i podanego na kołderce z sałaty.
Składniki:
- 2 garści rukoli,
- 2-3 niewielkie bataty,
- 3 łyżki owoców granatu,
- 150 g sera feta,
- orzeszki pini lub pestki słonecznika do dekoracji,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bataty dobrze umyj, nie obieraj ze skórki. Połóż na desce i zrób delikatne nacięcia z góry. Powinny wyglądać jak ziemniaki hasselback.
- Tak przygotowane bataty skrop oliwą lub posmaruj masłem, dopraw solą oraz pieprzem i włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 30-35 minut. Muszą całkowicie zmięknąć.
- W tym czasie rukolę umyj, osusz i rozłóż na talerzach i przygotuj resztę składników.
- Upieczone bataty ułóż na rukoli (jeden batat na każdy talerz), posyp pokrojoną w kostkę fetą, dodaj granaty, a całość polej oliwą z oliwek.
- Udekoruj wedle uznania i dopraw sałatkę na Halloween do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
fot. Sałatka na Halloween z pieczonych batatów/Adobe Stock, A_Lein
Czytaj także:
Dekoracje na Halloween
Drink dyniowy
Zabawy na Halloween