Truskawkowy chłodnik z sokiem z pomarańczy - przepis
Truskawkowy chłodnik z sokiem z pomarańczy z dodatkiem wanilii i imbiru będzie lżejszy, jeśli zamiast serka waniliowego użyjesz jogurtu naturalnego i zrezygnujesz z czekolady...
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2-3 łyżki miodu
miąższ z połowy laski wanilii
1/2 łyżeczki startego imbiru
20 dag serka waniliowego
5 dag posiekanej białej czekolady
listki melisy
Przygotowanie:
Truskawki opłucz, delikatnie osusz, a następnie usuń szypułki. 50 dag owoców zmiksuj dokładnie z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, startym imbirem, miodem i miąższem z połowy laski wanilii. Odstaw do lodówki na godzinę.
Do schłodzonego chłodnika z truskawek dodaj pozostałe truskawki, pokrojone w cienkie plasterki. Gotowy chłodnik przelej do miseczek. Każdą porcję udekoruj kleksem serka waniliowego, posiekaną lub startą na tarce czekoladą oraz listkami melisy.