Reklama
Składniki:

- 2 opak. galaretki cytrynowej
- 0,5 l śmietany kremówki
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki posiekanej melisy cytrynowej
- cukier waniliowy
- 10–12 podłużnych biszkoptów
- kieliszek likieru pomarańczowego
- listki melisy lub mięty

Reklama
Przygotowanie:

1. Pomarańcze obierz ze skórki, oczyść z białej warstwy, pokrój na plasterki, usuwając pestki. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Na dnie i przy ściankach foremki ułóż plasterki pomarańczy.

2. Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku, ostudź i schłodź w lodówce. Gdy galaretka zacznie tężeć, zmiksuj ją z wlewaną powoli śmietaną i cukrem waniliowym. Mus śmietanowy wymieszaj z posiekaną melisą. Połowę musu wlej do foremki. Ułóż na nim kilka biszkoptów skropionych likierem pomarańczowym i zalej resztą musu. Wierzch musu przykryj biszkoptami skropionymi resztą likieru pomarańczowego. Chłodź 5 godz.

Reklama

3. Przed podaniem śmietanowiec wyłóż na talerz i usuń folię. Pokrój na plastry. Ozdób listkami melisy lub mięty.

Reklama
Reklama
Reklama