Pomarańczowy suflet z kaszy kukurydzianej
Podawaj go od razu po wyjęciu z pieca, np. z konfiturą malinową.

Opublikowano: 06.03.2015, 13:08
Reklama
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 10 dag kaszy kukurydzianej
- 4 jajka
- 15 dag odciśniętego twarogu
- 10 dag kremówki
- pomarańcza
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- cukier puder do posypania
- sól
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź, jak bardzo jest pyszny!
- Jajka umyć, osuszyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.
- Pomarańczę umyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Twaróg zemleć w maszynce do mięsa lub przetrzeć przez sito i dodać do utartych żółtek z cukrem.
- Dodać śmietanę, kaszę kukurydzianą, sok i skórkę pomarańczową oraz szczyptę soli.
- Masę dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
- Żaroodporną formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
- Masę sufletową przełożyć do przygotowanej formy.
- Suflet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piec około 45 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika.
- Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
Te suflety też warto upiec:
Suflet cytrynowy
Czekoladowe sufleciki z wanilią
Suflet z owocami
Reklama
Reklama
Reklama