Reklama
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 10 dag kaszy kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 15 dag odciśniętego twarogu
  • 10 dag kremówki
  • pomarańcza
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • cukier puder do posypania
  • sól
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź, jak bardzo jest pyszny!

  1. Jajka umyć, osuszyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.
  3. Pomarańczę umyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  4. Twaróg zemleć w maszynce do mięsa lub przetrzeć przez sito i dodać do utartych żółtek z cukrem.
  5. Dodać śmietanę, kaszę kukurydzianą, sok i skórkę pomarańczową oraz szczyptę soli.
  6. Masę dokładnie wymieszać.
  7. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
  8. Żaroodporną formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
  9. Masę sufletową przełożyć do przygotowanej formy.
  10. Suflet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  11. Piec około 45 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika.
  12. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem.
Reklama

Te suflety też warto upiec:

Suflet cytrynowy
Czekoladowe sufleciki z wanilią
Suflet z owocami

Reklama
Reklama
Reklama