Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • ok. 240 g jogurtu greckiego,
  • 1/3 szklanki oleju (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 1,5 łyżeczki miodu,
  • ok. 70 g borówek lub jagód,
  • 200 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć).
Reklama
Przygotowanie:

Jeśli choć raz skosztowałaś klasycznych muffinów, możesz mieć duże oczekiwania wobec własnych wypieków i nadzieje. Zacznij od prostego przepisu na muffiny z borówkami, który wykonasz z dzieckiem.

Muffiny z owocami mają to do siebie, że pod wpływem wilgoci z owoców, ich ciężaru, są trudniejsze w pieczeniu, niż np. muffinki czekoladowe. Nie zrażaj się tym wstępem, a przygotuj na to, że z tego przepisu wyrosną miękkie, delikatne babeczki, ale nie będą to okazałej wielkości muffiny.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj przygotuj blachę na muffinki oraz wypełnij miejsca papilotkami (to świetne zadanie dla dziecka, nawet 2-letniego).
  2. Do miski wlej mokre składniki: olej, miód i jogurt. Wymieszaj i dodaj owoce.
  3. Do mokrych składników wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Całość wymieszaj - niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Do tej czynności możesz zaprosić najmłodszych domowników.
  5. Za pomocą dwóch łyżeczek napełniaj papilotki masą do 3/4 wysokości.
  6. Piecz muffinki z borówkami w piekarniku ok 20 minut.
Reklama

Inne proste przepisy: Muffinki bananowe z dodatkiem czekoladyZdrowa przekąska, czyli proste marchewkowe muffiny Szarlotka na kruchym spodzie, która zawsze wychodzi

Reklama
Reklama
Reklama