Mazurek z galaretką - przepis
Lukrowany i galaretkowany mazurek świateczny!

- Irena Piotrak
Opublikowano: 06.02.2013, 13:12
Reklama
Składniki:
Reklama
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 jajko
- sól
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki kwaskowej marmolady
- biała polewa czekoladowa
- po pół opakowania czerwonej i pomarańczowej galaretki
Reklama
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać cienką warstwę do prostotkątnej formy, zastudzić. Masło posiekać z mąką. Dodać jajko, sól i śmietanę. Zarobić kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość do 1 cm. Wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC, upiec na rumiano. Ciepły kruchy spód posmarować marmoladą, ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą, zastudzić. Z galaretki powykrawać kwiatki, ozdobić nimi mazurek.
Reklama
Reklama
Reklama