Przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka, który zawsze się udaje
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na bardzo puszysty sernik z wiaderka, z pewnością ten będzie ci smakować. Wykorzystaj go szczególnie wtedy, jeśli nie jesteś fanką ciężkich i mokrych serników. Ten ma konsystencję miękkiej, puszystej pianki i przypomina słodką chmurkę. Jego przygotowanie nie jest trudne.

- Weronika Kwaśniak
Miękki, bardzo puszysty sernik z wiaderka jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ponieważ sery twarogowe sprzedawane w wiaderkach mają zazwyczaj nieco rzadszą konsystencję, sernik na pewno będzie lekki jak chmurka i wyjątkowo delikatny.
Zanim zaczniesz go przygotowywać, koniecznie sprawdź test twarogów sernikowych w wiaderkach, który przeprowadziła Ania, nasza redaktorka działu Dieta&Fitness, aby wytropić ser o najlepszym składzie.
Spis treści:
Jak uzyskać bardzo puszysty sernik z wiaderka?
Jeśli chcesz, aby twój sernik był bardzo puszysty i lekki jak chmurka, musisz znać kilka prostych wskazówek. Przede wszystkim, zwracaj uwagę na skład i jakość sera, który kupujesz. Twaróg w wiaderku powinien być jak najbardziej naturalny, pozbawiony konserwantów i zagęszczaczy, a także produktów, takich jak mleko w proszku.
Dodatkowo powinien być bardzo dobrze zmielony. Idealnie puszysty sernik wyjdzie z twarogu, który jest aksamitnie gładki. Podczas przygotowywania masy serowej nie używaj też zbyt dużo mąki ziemniaczanej. W przeciwnym razie masa będzie zbita i będzie przypominać klasyczny sernik. Im mniej mącznych, wiążących składników, tym bardziej puszysty wyjdzie twój sernik.

fot. Bardzo puszysty sernik z wiaderka/Adobe Stock, Vladislav Noseek
Przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka
Aby przygotować bardzo puszysty sernik z wiaderka, twaróg musi być bardzo dokładnie zmielony. Nie powinien posiadać grudek. Jeśli masz w domu maszynkę do mięsa, możesz dla pewności zmielić kupiony ser jeszcze raz. Jeśli nie - gotowy twaróg możesz dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 2 jajka.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 125 g masła,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru,
- 8 g cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- opcjonalnie: cukier puder i cynamon do posypania.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na spód połącz w misce i zagnieć z nich kruche ciasto. Zwiń je w kulę, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 45 minut lub do zamrażarki na 20 minut.
- Po schłodzeniu wylep ciastem spód blachy - oczywiście wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Przygotuj masę serową na puszysty sernik z wiaderka. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta, dodaj miękkie masło. Utrzyj, a potem partiami dodawaj twaróg, nie przerywając ucierania.
- Na sam koniec, do masy serowej delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Gdy całość będzie mieć jednolitą konsystencję, przerwij ucieranie i wylej masę na kruchy spód, umieszczony wcześniej w blaszce.
- Puszysty sernik z wiaderka piecz przez około 60 minut w 180 stopniach C - zaczekaj, aż stanie się z wierzchu brązowawy. Po wystudzeniu możesz posypać go cukrem pudrem i cynamonem.

fot. Bardzo puszysty sernik z wiaderka/Adobe Stock, san_ta
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.12.2021.
Zobacz więcej przepisów na puszysty sernik: