Reklama

Miękki, bardzo puszysty sernik z wiaderka jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ponieważ sery twarogowe sprzedawane w wiaderkach mają zazwyczaj nieco rzadszą konsystencję, sernik na pewno będzie lekki jak chmurka i wyjątkowo delikatny.

Reklama

Zanim zaczniesz go przygotowywać, koniecznie sprawdź test twarogów sernikowych w wiaderkach, który przeprowadziła Ania, nasza redaktorka działu Dieta&Fitness, aby wytropić ser o najlepszym składzie.

Spis treści:

  1. Jak uzyskać bardzo puszysty sernik?
  2. Przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka

Jak uzyskać bardzo puszysty sernik z wiaderka?

Jeśli chcesz, aby twój sernik był bardzo puszysty i lekki jak chmurka, musisz znać kilka prostych wskazówek. Przede wszystkim, zwracaj uwagę na skład i jakość sera, który kupujesz. Twaróg w wiaderku powinien być jak najbardziej naturalny, pozbawiony konserwantów i zagęszczaczy, a także produktów, takich jak mleko w proszku.

Dodatkowo powinien być bardzo dobrze zmielony. Idealnie puszysty sernik wyjdzie z twarogu, który jest aksamitnie gładki. Podczas przygotowywania masy serowej nie używaj też zbyt dużo mąki ziemniaczanej. W przeciwnym razie masa będzie zbita i będzie przypominać klasyczny sernik. Im mniej mącznych, wiążących składników, tym bardziej puszysty wyjdzie twój sernik.

bardzo puszysty sernik z wiaderka przepis

fot. Bardzo puszysty sernik z wiaderka/Adobe Stock, Vladislav Noseek

Przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka

Aby przygotować bardzo puszysty sernik z wiaderka, twaróg musi być bardzo dokładnie zmielony. Nie powinien posiadać grudek. Jeśli masz w domu maszynkę do mięsa, możesz dla pewności zmielić kupiony ser jeszcze raz. Jeśli nie - gotowy twaróg możesz dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 2 jajka.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 125 g masła,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 3 jajka,
  • opcjonalnie: cukier puder i cynamon do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na spód połącz w misce i zagnieć z nich kruche ciasto. Zwiń je w kulę, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 45 minut lub do zamrażarki na 20 minut.
  2. Po schłodzeniu wylep ciastem spód blachy - oczywiście wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  3. Przygotuj masę serową na puszysty sernik z wiaderka. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta, dodaj miękkie masło. Utrzyj, a potem partiami dodawaj twaróg, nie przerywając ucierania.
  4. Na sam koniec, do masy serowej delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Gdy całość będzie mieć jednolitą konsystencję, przerwij ucieranie i wylej masę na kruchy spód, umieszczony wcześniej w blaszce.
  5. Puszysty sernik z wiaderka piecz przez około 60 minut w 180 stopniach C - zaczekaj, aż stanie się z wierzchu brązowawy. Po wystudzeniu możesz posypać go cukrem pudrem i cynamonem.
bardzo puszysty sernik z wiaderka jak zrobić

fot. Bardzo puszysty sernik z wiaderka/Adobe Stock, san_ta

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.12.2021.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na puszysty sernik:

Reklama
Reklama
Reklama