Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 szklanka agrestu lub białych porzeczek
  • cukier lub syrop owocowy , np. malinowy
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • owoce, np. maliny
Reklama
Przygotowanie:

Szklankę agrestu lub białych porzeczek opłucz i oczyść. Wrzuć na blisko 750 ml wrzątku, doprowadź do wrzenia, gotuj 2 minuty. Pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Kompot przecedź, dosłodź do smaku. Zamiast curku możesz wlać trochę syropu owocowego, np. malinowego (doda też koloru). W gorącym płynie rozpuść 2 czubate łyżeczki żelatyny, ostudź. Do miseczek włóż owoce, np. maliny, zalej je tężejącą galaretką, zastudź. Deser wyjmij na talerzyk, udekoruj listkami mięty.

Reklama
Reklama
Reklama