Składniki:
- czubata szklanka mąki
- 10 dag masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki maku
- 3 łyżki otrębów owsianych
- łyżka śmietany 18%
- 10 dag suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki białego słodkiego wina
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z otrębami, cukrem i makiem.
2. Dodaj pokrojone masło i śmietanę.
3. Zagnieć z masy ciasto. Zawiń je w folię i ochładzaj przez godzinę w lodówce.
4. Żurawinę zalej winem i odstaw - również na godzinę.
5. Po upływie wyznaczonego czasu odsącz ją na sicie.
6. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek grubości mniej więcej 0,5 cm.
7. Pokrój je na 12 kwadratów. Obłóż żurawiną, zlep brzegi.
8. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 185°C.
Przepis z "Poradnika domowego"