Włączając je do naszej diety nie powinniśmy obawiać się wychłodzenia organizmu spowodowanego spożyciem lodów. Zdaniem ekspertów prawdopodobieństwo przeziębienia i bólu gardła wywołanego jedzeniem lodów w zimie jest mniejsze niż latem. Lody można jeść bez obaw przez cały rok!
Zimowe przyjemności
Brownies z lodami Algida Śmietankowa Czekolada w czteropaku i sosem czekoladowym
Składniki (dla 8 osób):
- 2 gorzkie czekolady po 100 g (w tym jedna powinna być minimum 70%)
- 100 g mąki
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 200 g masła
- ½ szklanki orzechów włoskich lub migdałów
- 2 opakowania lodów Algida Śmietankowa Czekolada w czteropaku
- ½ tabliczki czekolady,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki masła
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i też rozpuścić. Mieszać aby się połączyły. Jajka ubić. Dodać do nich cukier, mąkę i masę czekoladową. Energicznie wszystko razem ubijać. Dodać orzechy. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 st C. Przygotować sos rozpuszczając wszystkie składniki razem stale mieszając. Na gorące ciasto nakładać porcję lodów, polewać sosem i od razu podawać.
Francuskie ciasto z lodami Carte d’Or Tiramisu i ziarnem kawy w karmelu
Składniki (dla 6 osób):
- 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- karmel z kawą:
- 2 łyżki ziarna kawy
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- lody Carte d’Or Tiramisu
Ciasto rozmrozić, rozłożyć na prostokąt i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i ciasno zwinąć w rulon (zawijać krótszy bok do środka). Roladę pokroić na plastry grubości 1 cm. Układać na papierze do pieczenia dociskając aby było zwarte i piec w 200 st C przez ok 10 minut, aż zbrązowieją. Ugotować karmel z cukru i wody, wrzucić do niego ziarno kawy, gdy będzie za gęsty dodać odrobinę wody, ponownie zagotować. Placki z ciasta francuskiego przekroić na połówki, przełożyć lodami, przykryć drugą połówką ciasta i polać karmelem z ziarnem kawy.
Pieczony banan z kajmakiem, bitą śmietaną i lodami Algida Śmietankowa Krówka
Składniki ( dla 2 osób):
- 2 banany
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- lody Algida Śmietankowa Krówka
Najprostszym sposobem zrobienia kajmaku w domowych warunkach jest gotowanie puszki mleka skondensowanego w wodzie przez 3 godziny. Puszkę można otwierać kiedy jest zupełnie ostudzona, inaczej gorący kajmak może wybuchnąć. Banany upiec ze skórką w piekarniku (ok. 15 minut w 180 st C). Ostudzić, a następnie obrać i pokroić w plasterki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do pucharków nakładać na przemian kajmak, banany, lody, zakończyć bitą śmietaną.
Tricolor – ajerkoniak, kawa i lody Carte d’Or Advokat
Składniki ( dla 2 dorosłych osób):
- 8 cl ajerkoniaku
- 8 cl świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 2 gałki lodów Carte d’Or Advokat
Ajerkoniak rozlać do dwóch kieliszków lub małych szklanek. Po ściance kieliszka nalać delikatnie gorącą kawę, tak aby nie zmieszać od razu ajerkoniaku z kawą, dodać lody i od razu podawać.
źródło: Materiały prasowe