Waniliowa beza z truskawkami - przepis

Waniliowa beza z truskawkami będzie fantastycznym zwieńczeniem wiosennego obiadu!
/ 21.05.2013 13:04
DRUKUJ PRZEPIS
Waniliowa beza z truskawkami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 22 dag cukru pudru 
  • łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • aromat waniliowy do ciast

Krem:

  • 750 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru waniliowego

Dodatkowo:

  • 30 dag truskawek
  • cukier puder do posypania tortu
Przygotowanie:
  1. Białka z octem i solą ubij na sztywną pianę, dosypując porcjami cukier puder. Pianę ubijaj tak długo, aż stanie szklista i śnieżnobiała. Wtedy połącz ją z dwoma rodzajami mąki oraz odrobiną zapachu waniliowego.
  2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średn. 22 cm. Każdy z nich równomiernie pokryj cienką warstwą masy bezowej. Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika i 5 min piecz w temp. 180 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. i piecz dalej 40 minut. Gotowe bezy ostudź.
  3. Żelatynę zalej 4 łyżkami wody i odstaw, aby spęczniała. Następnie podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Śmietankę ubij na sztywno, dosypując cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszaj z likierem i rozpuszczoną żelatyną. Kremem posmaruj jedną bezę, obłóż ją połówkami truskawek, przykryj drugą bezą. Schłodź. Przed podaniem udekoruj torcik owocami i ew. melisą cytrynową. Bezę z truskawkami oprósz cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA