Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 5 białek
- szczypta soli
- 22 dag cukru pudru
- łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy do ciast
Krem:
- 750 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru waniliowego
Dodatkowo:
- 30 dag truskawek
- cukier puder do posypania tortu
Przygotowanie:
- Białka z octem i solą ubij na sztywną pianę, dosypując porcjami cukier puder. Pianę ubijaj tak długo, aż stanie szklista i śnieżnobiała. Wtedy połącz ją z dwoma rodzajami mąki oraz odrobiną zapachu waniliowego.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średn. 22 cm. Każdy z nich równomiernie pokryj cienką warstwą masy bezowej. Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika i 5 min piecz w temp. 180 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. i piecz dalej 40 minut. Gotowe bezy ostudź.
- Żelatynę zalej 4 łyżkami wody i odstaw, aby spęczniała. Następnie podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
- Śmietankę ubij na sztywno, dosypując cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszaj z likierem i rozpuszczoną żelatyną. Kremem posmaruj jedną bezę, obłóż ją połówkami truskawek, przykryj drugą bezą. Schłodź. Przed podaniem udekoruj torcik owocami i ew. melisą cytrynową. Bezę z truskawkami oprósz cukrem pudrem.