Tradycyjny keks nasączony sokiem pomarańczowym z rumem - przepis

Keks to jedno z tych ciast, bez których święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść. Sprawdź przepis!
/ 14.12.2012 15:53
DRUKUJ PRZEPIS
Tradycyjny keks nasączony sokiem pomarańczowym z rumem - przepis fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 5 jajek
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 40 dag bakalii (fig, rodzynek, suszonych moreli, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki cytrusowej, ananasa, kandyzowanych wiśni)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli esencji rumowej
  • sól

oraz:

  • łyżka mąki (do obtoczenia bakalii)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka rumu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • świeża figa
Przygotowanie:
  1. Bakalie umyj, osusz. Figi, morele i śliwki pokrój na paseczki. Bakalie oprósz lekko mąką, wymieszaj.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodaj kolejno jajka. Ucieraj dalej ciasto, wsypując po trochu mąkę z proszkiem i szczyptą soli. Dodaj esencję rumową. Połącz z bakaliami. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem podłużnej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz ok. godziny. Sprawdź, czy jest gotowe, nakłuwając patyczkiem. Jeżeli będzie suchy, wyjmij ciasto z piekarnika.  
  3. Sok pomarańczowy podgrzej i rozpuść w nim cukier. Dodaj rum. Ciasto nakłuj patyczkiem i nasącz syropem. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Keks odstaw do ostudzenia i przechowuj w pergaminie, w którym się piekł. Pergamin zdejmij tuż przed krojeniem ciasta. Udekoruj cząstkami świeżej figi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA