Składniki:
- 30 dag mąki
- 5 jajek
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- 40 dag bakalii (fig, rodzynek, suszonych moreli, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki cytrusowej, ananasa, kandyzowanych wiśni)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli esencji rumowej
- sól
oraz:
- łyżka mąki (do obtoczenia bakalii)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- łyżka rumu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- świeża figa
Przygotowanie:
- Bakalie umyj, osusz. Figi, morele i śliwki pokrój na paseczki. Bakalie oprósz lekko mąką, wymieszaj.
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodaj kolejno jajka. Ucieraj dalej ciasto, wsypując po trochu mąkę z proszkiem i szczyptą soli. Dodaj esencję rumową. Połącz z bakaliami. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem podłużnej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz ok. godziny. Sprawdź, czy jest gotowe, nakłuwając patyczkiem. Jeżeli będzie suchy, wyjmij ciasto z piekarnika.
- Sok pomarańczowy podgrzej i rozpuść w nim cukier. Dodaj rum. Ciasto nakłuj patyczkiem i nasącz syropem. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Keks odstaw do ostudzenia i przechowuj w pergaminie, w którym się piekł. Pergamin zdejmij tuż przed krojeniem ciasta. Udekoruj cząstkami świeżej figi.