Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- po szklance cukru pudru i mąki
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- masło i bułka tarta do posmarowania tortownicy
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- mała puszka moreli w syropie
Dekoracja:
- cukrowe jajeczka i zajączki z marcepana
Przygotowanie:
- Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną masę. Stopniowo połączyć z mąką i olejem. Ciasto przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 150 st. C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć z formy i przekroić na trzy równe placki.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wanilinowym na sztywno. Morele osączyć z syropu i drobno posiekać. Dodać do 2/3 ubitej śmietany, wymieszać.
- Spód tortu skropić trzema łyżkami syropu z moreli, posmarować połową śmietany z morelami, przykryć kolejnym plackiem, skropić syropem, posmarować drugą częścią kremu z morelami. Na wierzchu ułożyć ostatni placek tortu. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Można dodatkowo cały tort oprószyć cienką warstwą cukru pudru.
- Marcepan rozwałkować i za pomocą foremki lub szablonu z papieru wyciąć z niego zajączki. Udekorować tort kolorowymi cukrowymi jajeczkami i zajączkami.