Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 jajek
- po 2,5 szkl. cukru i mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- po 2 łyżki gorzkiego kakao i kawy rozpuszczalnej
- duży słoik dżemu porzeczkowego
- po 2 tab. białej i deserowej czekolady
- 1 l śmietanki 30-proc.
- 40 ml likieru kawowego
- 4 opakowania śmietan-fix.
- 2 surowe białka
- sok z cytryny
- 20 dag cukru
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem ubij na gęstą masę. Ostrożnie wymieszaj z dwoma rodzajami przesianej mąki i proszkiem do pieczenia.
- Ciasto podziel na 2 porcje. Jedną wymieszaj z kakao, drugą z kawą. Ciasta wlej do 2 prostokątnych foremek tej samej wielkości. Piecz ok. 30 min. w temp. 190 st.
- Czekolady stop w osobnych rondlach. Ubij 1/2 śmietanki z 2 op. śmietan-fix, powoli dolewając białą czekoladę. W ten sposób przygotuj masę z deserowej czekolady, wymieszaj z likierem kawowym.
- Każdy biszkopt rozetnij na 4 cienkie placki. Złóż tort: ciemny placek posmaruj kremem z białej czekolady, przykryj plackiem kawowym, posmaruj dżemem, na to ciemny placek i krem z deserowej czekolady. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników.
- Z soku z cytryny, 1/3 szkl. wody i 20 dag cukru ugotuj syrop. Ubij pianę i powoli dolej gorący syrop. Masą posmaruj tort. Pozostaw do zastygnięcia. Udekoruj gotowymi ozdobami.