POLECAMY

Tort kokosowy

Przygotować 3 tortownice jednakowej wielkości i wysmarować je tłuszczem. W emaliowanym naczyniu ubić białka na sztywno, po czym do nich dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści, a masa stanie się gęsta.

Składniki

  • 60 dkg wiórek kokosowych,
  • 12 białek z jaj,
  • 60 dkg cukru,
  • 1 mała cytryna.

Masa:

  • 55 dkg masła,
  • 6 jaj,
  • 1 szkl. cukru,
  • 70 dkg świeżych lub mrożonych malin.

Sposób przygotowania

Przygotować 3 tortownice jednakowej wielkości i wysmarować je tłuszczem. W emaliowanym naczyniu ubić białka na sztywno, po czym do nich dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści, a masa stanie się gęsta. Wówczas do masy białkowo cukrowej należy dodać wiórki kokosowe, odrobinę soku z cytryny i delikatnie wymieszać. Masę wlewać w równych ilościach do 3 tortownic i włożyć do piekarnika świeżo nagrzanego na 0.5 h. Po upieczeniu wyjąć i powoli wystudzić.

Masło utrzeć na pulchną masę. Jaja umyć i wbić do emaliowanej miski, po czym ubijać wraz z cukrem na puszystą masę. Gdy cukier będzie już rozpuszczony przełożyć miskę z masą jajeczną nad parę i dalej ubijać ok. 10 - 15 min. Do utartego tłuszczu dodawać stopniowo masę cukrowo jajeczną i ucierać w celu dokładnego połączenia składników. Maliny przebrać, wybrać kilka najładniejszych do dekoracji tortu, wszystkie przepłukać, dokładnie osączyć z wody, a następnie przetrzeć przez sito. Do masy tortowej w trakcie ucierania dodawać przetarte owoce. Gdyby masa była bardzo słodka można dodać do niej parę kropli soku cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.

Przygotowaną masę przekładać poszczególne warstwy spodów kokosowych tworząc tort. Boki i wierzch tortu posmarować masą malinową. Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a wierzch przybrać malinami i masą wyciskaną przez worek cukierniczy lub szprycę do tortu, przed podaniem i krojeniem tort nieco schłodzić. W podobny sposób można sporządzić tort makowy, migdałowy i orzechowy, jeśli przedtem orzechy i migdały zemle się w maszynce do mielenia mięsa.

fot. sxc.hu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 lat temu
masa malinowa scina sie i nie jest to dobry przepis