Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- 10 dag mąki
Na krem:
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 żółtka
Przygotowanie:
- Na ciasto żółtka utrzyj z cukrem. Masę połącz z pianą z białek i mąką. Przełóż do tortownicy. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st. C. Przestudź, przekrój na 3 lub więcej krążków.
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj 4 łyżki wody, cukier, cukier waniliowy i masło, rozpuść, przestudź. Połącz z żółtkami.
- Przygotowanym kremem przełóż krążki ciasta. Posmaruj gorącą glazurą: 15 dag cukru zrumień na patelni, dodaj 2 łyżki wody i łyżkę masła.