Tort dobosza - przepis

Tort dobosza to szybki i prosty w przygotowaniu deser, którym zachwyci się każdy! Zobacz przepis!
/ 06.05.2013 13:42
DRUKUJ PRZEPIS
Tort dobosza - przepis fot. STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki

Na krem:

  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
Przygotowanie:
  1. Na ciasto żółtka utrzyj z cukrem. Masę połącz z pianą z białek i mąką. Przełóż do tortownicy. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st. C. Przestudź, przekrój na 3 lub więcej krążków.
  2. Czekoladę połam na kawałki, dodaj 4 łyżki wody, cukier, cukier waniliowy i masło, rozpuść, przestudź. Połącz z żółtkami.
  3. Przygotowanym kremem przełóż krążki ciasta. Posmaruj gorącą glazurą: 15 dag cukru zrumień na patelni, dodaj 2 łyżki wody i łyżkę masła.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: tort, deser

Redakcja poleca

REKLAMA