Tort ananasowy

Kruche ciasto na spód zagnieść szybko, przesiewając mąkę na stolnice i dodając do niej pozostałe składniki. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodnę miejsce na 30 min. Następnie wyłożyć tym ciastem tortownice, nakłuć widelcem i piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Wyłożyć na paterę.
/ 13.10.2006 11:37

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • cukier waniliowy.

Na krążek środkowy:

  • 5 jajek,
  • 200 g zmielonych migdałów lub orzechów,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • szklanka cukru,
  • masło i tarta bułka do tortownicy.

Na masę:

  • 1 kostka masła,
  • 3 żółtka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki mleka.

Na wierzch:

  • 580 g ananasa (puszka),
  • opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 3 łyżki winiaku albo likieru owocowego,
  • wiśnie do ozdoby.

Sposób przygotowania

Kruche ciasto na spód zagnieść szybko, przesiewając mąkę na stolnice i dodając do niej pozostałe składniki. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodnę miejsce na 30 min. Następnie wyłożyć tym ciastem tortownice, nakłuć widelcem i piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Wyłożyć na paterę.

Tą samą tortownice wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Na krążek środkowy utrzeć żółtka z cukrem, ubić z białek sztywną pianę i dodawać do żółtek na przemian z migdałami zmieszanymi z tartą bułką, delikatnie mieszając. Masę wlać do tortownicy i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Gdy placek podrośnie, podnieść temp. W sumie pieczenie powinno trwać ok. 20 min.

Masło na masę utrzeć "na śmietanę" i nadal ucierając dodawać cukier puder. Kakao rozrobić z zimnym mlekiem, zagotować i ostudzić. Po troszeczku dodawać do masła kakao i po jednym żółtku, ciągle ucierając. Masa powinna być jednolita i puszysta.

Na kruchy spód włożyć masę, pozostawić kilka łyżek na boki tortu, równo rozsmarować. Na masę kłaść krążek środkowy. Do winiaku lub likieru dodać łyżkę przegotowanej wody lub soku z ananasa i skropić krążek środkowy.

Galaretkę rozrobić z sokiem z ananasa (1 i 1/2 szklanki), dodać łyżkę winiaku. Galaretkę odstawić w chłodnę miejsce, mieszając od czasu do czasu.

Na torcie ułożyć plastry ananasa, wkładając w środek każdego wiśnie. Gdy galaretka zacznie tężec wylać ją na owoce. Po stężeniu galaretki boki tortu pokryć pozostałą masą.

fot. sxc.hu

Redakcja poleca

REKLAMA