Składniki
Ciasto:
-
- 1/2 kostki masła,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- cukier waniliowy.
Na krążek środkowy:
- 5 jajek,
- 200 g zmielonych migdałów lub orzechów,
- 2 łyżki tartej bułki,
- szklanka cukru,
- masło i tarta bułka do tortownicy.
Na masę:
- 1 kostka masła,
- 3 żółtka,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka.
Na wierzch:
- 580 g ananasa (puszka),
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- 3 łyżki winiaku albo likieru owocowego,
- wiśnie do ozdoby.
Sposób przygotowania
Kruche ciasto na spód zagnieść szybko, przesiewając mąkę na stolnice i dodając do niej pozostałe składniki. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodnę miejsce na 30 min. Następnie wyłożyć tym ciastem tortownice, nakłuć widelcem i piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Wyłożyć na paterę.
Tą samą tortownice wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Na krążek środkowy utrzeć żółtka z cukrem, ubić z białek sztywną pianę i dodawać do żółtek na przemian z migdałami zmieszanymi z tartą bułką, delikatnie mieszając. Masę wlać do tortownicy i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Gdy placek podrośnie, podnieść temp. W sumie pieczenie powinno trwać ok. 20 min.
Masło na masę utrzeć "na śmietanę" i nadal ucierając dodawać cukier puder. Kakao rozrobić z zimnym mlekiem, zagotować i ostudzić. Po troszeczku dodawać do masła kakao i po jednym żółtku, ciągle ucierając. Masa powinna być jednolita i puszysta.
Na kruchy spód włożyć masę, pozostawić kilka łyżek na boki tortu, równo rozsmarować. Na masę kłaść krążek środkowy. Do winiaku lub likieru dodać łyżkę przegotowanej wody lub soku z ananasa i skropić krążek środkowy.
Galaretkę rozrobić z sokiem z ananasa (1 i 1/2 szklanki), dodać łyżkę winiaku. Galaretkę odstawić w chłodnę miejsce, mieszając od czasu do czasu.
Na torcie ułożyć plastry ananasa, wkładając w środek każdego wiśnie. Gdy galaretka zacznie tężec wylać ją na owoce. Po stężeniu galaretki boki tortu pokryć pozostałą masą.
fot. sxc.hu