Medaliony z sarny w sosie wiśniowym

Przepis poleca Robert Sowa, szef kuchni hotelu "Jan III Sobieski"
/ 13.05.2009 14:42
Składniki:
- 80 dkg polędwicy z sarny

Marynata:
- 5 łyżek oliwy
- przyprawa do mięs Prymat
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- sól ziołowa
- pieprz
- tymianek
- rozgniecione jagody jałowca

Sos wiśniowy:
- 10 dkg wiśni bez pestek
- 5 dkg cukru
- 2 łyżki miodu
- 50 ml wiśniówki
- łyżeczka zielonego pieprzu;

Placki:
- białka z 5 jajek
- 10 dkg mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka orzeszków pinii
- sól

Sposób wykonania:
Polędwicę pokroić na grube kawałki, rozbić, zamarynować i odstawić na 5 godzin do lodówki. Smażyć na patelni po 5 minut z każdej strony.
Na patelni zagotować cukier z 2/3 szklanki wody. Kiedy zgęstnieje, dodać miód, wiśniówkę, wiśnie i zielony pieprz, gotować kilka minut.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mąkę oraz orzeszki pinii i sól. Smażyć placuszki na oliwie.
Medaliony podawać z placuszkami polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA