Składniki
- 75 g + 1 łyżka masła
-
150 g mąki
- sól
- 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
-
8 plasterków bekonu (około 10 g)
- 2 gruszki (około 180 gr każda)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- sok z cytryny
- 2-3 gałązki tymianku
- 5 łyżek mleka
- 100 gr bitej śmietany
- sól
- pieprz
- 120 gr całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- Tłuszcz i mąka do wyłożenia formy
Sposób przygotowania:
1. Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię
i odstawiamy na 30 minut.
2. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku
z cytryny.
3. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200C/ termoobieg – 175 C/ piekarnik gazowy – poziom3) Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.