Szarlotka makowa

Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok.
/ 06.08.2018 12:46

Składniki

Masa:

  • 30 dag maku
  • 30 dag jabłek
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ok. 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • ok. 3/4 szklanki rodzynek
  • aromat migdałowy

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietanki np. 30%

Sposób przygotowania

Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok. 1 godziny, a następnie odcedzić). Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, następnie dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Kakao, połamaną czekoladę, masło, cukier i śmietankę dać do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto. Można udekorować, tworząc skośne pasy na przemian z koksem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

fot. sxc.hu