Składniki
Masa:
-
- 30 dag jabłek
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- ok. 3/4 szklanki orzechów włoskich
- ok. 3/4 szklanki rodzynek
- aromat migdałowy
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietanki np. 30%
Sposób przygotowania
Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok. 1 godziny, a następnie odcedzić). Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, następnie dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Kakao, połamaną czekoladę, masło, cukier i śmietankę dać do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto. Można udekorować, tworząc skośne pasy na przemian z koksem i pokrojonymi orzechami włoskimi.
fot. sxc.hu