Sorbet morelowy - przepis

Sorbet morelowy fot. Adobe Stock
Taki sorbet można przyrządzać również z innych miękkich owoców: malin, wiśni, truskawek...Wybór zależy tylko od twojego gustu!
/ 29.07.2018 18:10
Sorbet morelowy fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 20 min

Składniki na 4 porcje:

- 80 dag dojrzałych moreli
- 20 dag cukru
- 200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4–5 łyżek likieru pomarańczowego

Do dekoracji:

- wiśnie koktajlowe
- listki melisy

Sposób wykonania:

1. Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok pomarańczowy zagotuj z dodatkiem cukru i cukru waniliowego oraz skórki i soku cytrynowego. Syrop ostudź.

2. Morele umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Miąższ moreli pokrój w kostkę i zmiksuj z dodatkiem syropu oraz likieru pomarańczowego.

3. Włóż do płaskiej miski, przykryj folią aluminiową i wstaw do zamrażalnika na 5–6 godzin.

4. Zamrożoną masę pokrusz i utrzyj mikserem. Wyłóż do oziębionych pucharków i udekoruj wiśniami koktajlowymi i listkami melisy.

Smakowite desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA