Przygotowanie: 20 min
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag dojrzałych moreli
- 20 dag cukru
- 200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4–5 łyżek likieru pomarańczowego
Do dekoracji:
- wiśnie koktajlowe
- listki melisy
Sposób wykonania:
1. Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok pomarańczowy zagotuj z dodatkiem cukru i cukru waniliowego oraz skórki i soku cytrynowego. Syrop ostudź.
2. Morele umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Miąższ moreli pokrój w kostkę i zmiksuj z dodatkiem syropu oraz likieru pomarańczowego.
3. Włóż do płaskiej miski, przykryj folią aluminiową i wstaw do zamrażalnika na 5–6 godzin.
4. Zamrożoną masę pokrusz i utrzyj mikserem. Wyłóż do oziębionych pucharków i udekoruj wiśniami koktajlowymi i listkami melisy.