Składniki:
- po opakowaniu galaretki żółtej, zielonej i czerwonej
- 2 paczki herbatników petit beurre
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki mleka
- 600 ml śmietanki 30 proc. tłuszczu
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 torebki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Każdą galaretkę rozpuść osobno w 350 ml gorącej wody, wylej do prostokątnego naczynia, zastudź.
- Keksówkę ustaw pod kątem 45 stopni i podeprzyj. Dno i dłuższy bok wyłóż ciastkami, aby powstała z nich herbatnikowa rynienka.
- Żelatynę wymieszaj z mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzej, aż się rozpuści, schłodź.
- Śmietankę ubij z 2 łyżkami cukru pudru i wanilinowym. Połącz z żelatyną, wymieszaj z pokrojonymi w kostkę galaretkami.
- Masę wyłóż na herbatniki, przykryj pozostałymi ciastkami, zastudź. Gotowy deser oprósz pudrem.