Dzień Dziecka to nie tylko niezwykły czas dla naszych milusińskich, ale także na nas, dorosłych. Bo przecież dla rodzica nie ma nic wspanialszego jak radość i uśmiech na buziach naszych pociech. Z okazji Dnia Dziecka zafundujcie im dzień pełen zabaw i miłości. Niech czują się w tym dniu niepowtarzalnie, wyjątkowo.
Poniżej znajdziecie kilka ciekawych inspiracji na nietuzinkowe słodkości. Zwykle desery lodowe, owocowe, kruche ciasteczka można przyozdobić w taki sposób, że wprawią w zachwyt każdego malucha.
Desery owocowe
Słodkie szaszłyki
Składniki:
- kiwi
- jabłko
- truskawki
- winogrona
- arbuz
- pomarańcza
- banan
- czekolada
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, obieramy. Kroimy w małe cząstki. Poszczególne składniki nadziewamy na przemian na patyczek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy każdy szaszłyk w czekoladzie.
Deser truskawkowy z bezami
Składniki:
- 200 g truskawek,
- 80 g cukru pudru,
- 4 bezy,
- bita śmietana,
- szklanka jogurtu truskawkowego
Sposób przygotowania:
Truskawki pokroić na ćwiartki lub połówki. Bezy pokruszyć.Pokrojone truskawki przełożyć do dużej miski i posypać je cukrem. Niektóre truskawki dodatkowo można rozgnieć widelcem, by puściły sok. Następnie dodać pokruszone bezy, bitą śmietanę i jogurt. Delikatnie wymieszać składniki. Deser przełożyć do pucharków i natychmiast podawać.
Lodowe desery
Puchar lodów z cukierkami
Składniki:
- ulubione przez dziecko smaki lodów,
- wafelkowe salaterki do lodów,
- polewa malinowa
- lentylki
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Łyżką do lodów nabrać kilka gałek, włożyć do wafelkowej salaterki. Ozdobić w dowolny sposób kolorowymi lentylkami (można kilka sztuk pokruszyć i stworzyć ciekawą kolorową posypkę). Całość polać sokiem malinowym i bitą śmietaną.
Lodowy pajacyk
Składniki:
- ulubione przez dziecko smaki lodów,
- wafelkowe rożki do lodów,
- żelki w różnych kolorach i kształtach,
- owoce kandyzowane
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Łyżką do lodów nabrać kulki lodów i położyć na kolorowym na talerzyku. Gałki ozdobić według fantazji (z żelków lub owoców kandyzowanych zrobić im oczy, nos, buzię, włosy). Każdej lodowej „główce” nałożyć wafelkowy kapelusz. Wokół główek lodowych pajacyków zrobić kołnierz z bitej śmietany.
Ciastka i ciasteczka
Kolorowe muffinki
Składniki:
- szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 2 duże jajka
- szklanka mleka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- lukier
- lentylki
Sposób przygotowania:
Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem. Wszystkie składniki suche połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Gdy babeczki wystygną smarujemy je lukrem i przyozdabiamy w dowolny sposób kolorowymi drażetkami.
Herbatnikowe domki
Składniki:
- herbatniki
- żelki
- lentylki
- kandyzowane owoce
- kolorowa posypka
- lukier
Sposób przygotowania:
Z dwóch herbatników sklejonych lukrem zrobić podstawę domku. Następne dwa herbatniki skleić górą w trójkąt. Za pomocą lukru przyozdabiać doklejając żelki, owoce kandyzowane, lentylki.