Słodki serowy samochodzik

Pyszny deser nie tylko dla najmłodszych.
/ 26.06.2006 15:05

Składniki:
Na ciasto:
- 7 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
Na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu
- 4 żółtka
- 20 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki żelatyny
Na krem:
- kostka masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- torebka cukru wanilinowego
- barwniki spożywcze

Na ciasto żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić, wymieszać z żółtkami i mąką. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto wylać do dwóch dużych, prostokątnych form wyłożonych pergaminem, piec około 30 minut w 190°C, zdjąć pergamin, ostudzić. Wyciąć z ciasta 2 duże i 3 mniejsze prostokąty.

Na masę serową żółtka utrzeć na parze z cukrem pudrem, wanilinowym i łyżką wrzątku. Połączyć z twarogiem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzewać, aż się rozpuści, ostudzić. Żelatynę połączyć z masą serową, przełożyć nią prostokąty ciasta, tak by powstał zarys samochodu.

Ostateczny kształt garbusa nadać ciastu, smarując jego powierzchnię resztą masy, zastudzić. Na krem żółtka ubić na parze z cukrem pudrem i wanilinowym, ostudzić, utrzeć z masłem. Podzielić na kilka części, każdą barwić wg uznania. Kolorowymi kremami napełniać szpryckę, ozdobić samochód, schłodzić.

Pamiętaj!
Przed napełnieniem szprycki krem maślany należy dobrze schłodzić. Szpryckę najlepiej napełniać, zaczynając od jasnego kremu, a kończąc na ciemnym.

Redakcja poleca

REKLAMA